Demokrate će u julu imati izbore za predsednika stranke

Na današnjoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) raspisani su novi izbori za predsednika i potpredsednike DS, koji će se održati u julu, saopšteno je iz te stranke.
Demokrate će u julu imati izbore za predsednika stranke
Foto: FoNet (Zoran Mrđa)
Članovi Glavnog odbora verifikovali su i sporazum o prijemu grupe građana "Sigurno napred - Saša Paunović" u Demokratsku stranku, kao i izmene Poslovnika o radu stranke.
 
Predsednik DS Zoran Lutovac izjavio je na današnjoj sednici "da su ključni partneri te stranke građani Srbije, svi iskreni opozicionari koji žele da menjaju Srbiju, kao i proevropske, socijaldemokratske stranke".
 
Lutovac je izjavio da su razgovori između vlasti i opozicije uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta "jedini pravi razgovori o slobodnim i poštenim izborima".
 
Na sednici Glavnog odbora, Lutovac je kazao da, iako zvaničnici u Beogradu govore o dva paralelna dijaloga, on ističe da postoji jedini pravi dijalog o izbornim uslovima.
 
"Kroz odnos prema ovom dijalogu vidi se ključna podela na političkoj sceni Srbije danas. Na jednoj strani su oni koji Vučića i Dačića prihvataju kao medijatore i oni će izaći na izbore bez obzira na ishod dijaloga. Na drugoj strani smo mi, koji smatramo da Vučić i Dačić ne mogu biti medijatori", rekao je Lutovac.
 
On navodi da je "paralelni dijalog" osmišljen da "obesmisli suštinu pregovora" između vlasti i opozicije, kao i da se marginalizuje uloga Evropskog parlamenta. Kaže da ne očekuje da predstavnici Evropskog parlamenta zastupaju interese opozicije, već da zastupaju argumente, odnosno evropske vrednosti i standarde.
 
Podsetio je da je DS sa još pet proevropskih stranaka sačinila platformu za pregovore o slobodnim i poštenim izborima.
 
Lutovac je naveo da su zahtevi te platforme da se građanima obezbedi slobodno i tajno glasanje na izborima, da se spreči zloupotreba javnih resursa u političke svrhe, da se oslobode mediji kako bi građani mogli da budu potpuno, istinito i blagovremeno informisani, a politički akteri podjednako zastupljeni u izbornoj trci.
  • Slobodan

    30.05.2021 13:39
    Podrška DS u . Lično bi voleo ako se stvore uslovi za normalne izbore da stranka sama izađe na izbore. Nema grada, opštine, mesne zajednice ,sela gde nemamo simpatizere i svuda imamo infrastrukturu i samo ne treba pokrenuti a to je ipak pisao vodećih ljudi u stranci.
  • /

    30.05.2021 11:27
    /
    aha, sada je jasno zasto je bas sada izaslo ono o lecicu, jednom od kandidata za tu funkciju.
  • Lazar

    30.05.2021 09:29
    Demokratija
    U Srbiji danas neprikosnoveno vlada samo jedna stranka - SNS. Pozdravljam jacanje DS i drugih stranaka, jer se do dobrih resenja najbolje stize kroz dijalog i konfrontaciju suprotstavljenih ideja i misljenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.