Demokrate će u julu imati izbore za predsednika stranke

Na današnjoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) raspisani su novi izbori za predsednika i potpredsednike DS, koji će se održati u julu, saopšteno je iz te stranke.
Demokrate će u julu imati izbore za predsednika stranke
Foto: FoNet (Zoran Mrđa)
Članovi Glavnog odbora verifikovali su i sporazum o prijemu grupe građana "Sigurno napred - Saša Paunović" u Demokratsku stranku, kao i izmene Poslovnika o radu stranke.
 
Predsednik DS Zoran Lutovac izjavio je na današnjoj sednici "da su ključni partneri te stranke građani Srbije, svi iskreni opozicionari koji žele da menjaju Srbiju, kao i proevropske, socijaldemokratske stranke".
 
Lutovac je izjavio da su razgovori između vlasti i opozicije uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta "jedini pravi razgovori o slobodnim i poštenim izborima".
 
Na sednici Glavnog odbora, Lutovac je kazao da, iako zvaničnici u Beogradu govore o dva paralelna dijaloga, on ističe da postoji jedini pravi dijalog o izbornim uslovima.
 
"Kroz odnos prema ovom dijalogu vidi se ključna podela na političkoj sceni Srbije danas. Na jednoj strani su oni koji Vučića i Dačića prihvataju kao medijatore i oni će izaći na izbore bez obzira na ishod dijaloga. Na drugoj strani smo mi, koji smatramo da Vučić i Dačić ne mogu biti medijatori", rekao je Lutovac.
 
On navodi da je "paralelni dijalog" osmišljen da "obesmisli suštinu pregovora" između vlasti i opozicije, kao i da se marginalizuje uloga Evropskog parlamenta. Kaže da ne očekuje da predstavnici Evropskog parlamenta zastupaju interese opozicije, već da zastupaju argumente, odnosno evropske vrednosti i standarde.
 
Podsetio je da je DS sa još pet proevropskih stranaka sačinila platformu za pregovore o slobodnim i poštenim izborima.
 
Lutovac je naveo da su zahtevi te platforme da se građanima obezbedi slobodno i tajno glasanje na izborima, da se spreči zloupotreba javnih resursa u političke svrhe, da se oslobode mediji kako bi građani mogli da budu potpuno, istinito i blagovremeno informisani, a politički akteri podjednako zastupljeni u izbornoj trci.
  • Slobodan

    30.05.2021 13:39
    Podrška DS u . Lično bi voleo ako se stvore uslovi za normalne izbore da stranka sama izađe na izbore. Nema grada, opštine, mesne zajednice ,sela gde nemamo simpatizere i svuda imamo infrastrukturu i samo ne treba pokrenuti a to je ipak pisao vodećih ljudi u stranci.
  • /

    30.05.2021 11:27
    /
    aha, sada je jasno zasto je bas sada izaslo ono o lecicu, jednom od kandidata za tu funkciju.
  • Lazar

    30.05.2021 09:29
    Demokratija
    U Srbiji danas neprikosnoveno vlada samo jedna stranka - SNS. Pozdravljam jacanje DS i drugih stranaka, jer se do dobrih resenja najbolje stize kroz dijalog i konfrontaciju suprotstavljenih ideja i misljenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.