VIDEO Zdrave životinje - zdrava hrana: Ko nam to pruža sigurnost?

Zdrava hrana, koja nastaje od kvalitetnih namirnica, osnovni je preduslov za zdravlje ljudi.

"Konzumenti, odnosno potrošači, sete se termina bezbednosti hrane kada dođu pred raf ili kada se namirnica nađe u tanjiru. Međutim, da bi ta namirnica, taj proizvod, bili za njih bezbedni, u kvalitetu koji je propisan, potrebno je mnogo koraka pre toga. Poznat je princip 'od njive do trpeze', ili u ovom slučaju: od štale do trpeze - veterinarska služba prati ceo tok, jer su uslov za zdravlje životinja prvenstveno zdrava ishrana i smeštaj."

Ovako objašnjava važnost veterinarskih instituta u lancu nastanka bezbedne i zdrave hrane Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.

"S obzirom na vreme u kome živimo i intenzivno kretanje ljudi, robe, pa i životinja, to nosi sa sobom određen rizik. Činjenica je da se Srbija, pa i Evropa, poslednjih 20 godina srela sa bolestima, od kojih su neke od njih zajedničke za životinje i za ljude - sa bolestima koje su poreklom sa Afričkog kontinenta. Dakle, to su bolest plavog jezika, bolest Zapadnog Nila, bolest kvrgave kože, afrička kuga svinja, koja je i sada aktuelna", dalje objašnjava direktor Kolarević.
 
 
On dodaje da da je takva situacija donela izazove i pred veterinarsku službu, kao i da su potrebe za hranom znatno uvećane poslednjih decenija zbog rasta populacije.
 
"Bolesti ne poznaju granice, zato moramo zajednički raditi na suzbijanju zaraznih bolesti. Otud i potreba za uzajamnom pomoći i saradnjom, razmenom podataka, naučnih saznanja… Za nas iz Srbije je pohvalno to što pomoć i razmena nisu više jednostrani, već se intenzivno upućuju i od nas ka drugima i ponosim se tom činjenicom."
 
Takva međunarodna saradnja reflektuje se u učešću Instituta u EU projektu "Defend", u okviru ciklusa "Horizont 2020", u koji je uključen konzorcijum od 30 laboratorija. Suzbijanje i iskorenjivanje bolesti kvrgave kože goveda i afričke kuge svinja, osnovni su zadaci ovog projekta.
 
  
  
 
U pitanju je i te kako važan zadatak, imajući u vidu da obe bolesti imaju ozbiljne posledice po zdravlje životinja sa mogućim smrtnim ishodom. Suzbijanje ovih bolesti ne samo da se odražava na dobrobit životinja, već i sprečava gubitke u poslovanju stočara.
 
Dragocena akademska poznanstva
 
"Uključeni smo u projekat ‘Defend’ tako što smo imali neposrednog iskustva sa bolešću kvrgave kože, koja se u našoj zemlji pojavila 2016. godine, i rezultatima koje smo postigli na suzbijanju ove bolesti. Za dva i po meseca je cela populacija goveda u Srbiji vakcinisana – mi smo tu bolest zaustavili, praktično na granicama Evropske unije i, kao jedan vid priznanja, ali i ceneći to naše iskustvo, mi smo dospeli na projekat, kako bismo s kolegama u Evropi podelili ta saznanja", priseća se Kolarević.
 
"Inače, naš Institut je nacionalna referentna laboratorija za bolest kvrgave kože. I svakako, kako naše iskustvo znači kolegama iz pomenutog konzorcijuma, tako su i njihova iskustva, znanja i kapaciteti nama na raspolaganju, a ne treba previše trošiti reči koliko znače kontakti sa svim tim kolegama koji imaju ozbiljne materijalne i ljudske resurse."
 
On veruje da će veze sa stručnjacima iz Evrope i ubuduće biti plodonosne, a osvrnuo se i na dosadašnju podršku EU Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevu.
 
"Možemo reći da je to kontinuirani proces podrške celoj veterinarskoj službi, pa i našem Institutu, kada je reč o Evropskoj uniji. Kroz tri veća projekta, počev od 2003, instituti u Srbiji su opremani opremom za neškodljivo uklanjanje otpada iz laboratorija i veterinarskih organizacija koji nastaje prilikom pružanja veterinarskih usluga, kao i opremom za eutanaziju životinja i dezinfekciju, što može poslužiti za ilustraciju koliko je ta oprema značajna: veliki deo te opreme korišćen je nedavno u postupku suzbijanja afričke kuge svinja", dodaje Kolarević.
 
Takođe, pored donacija iz Evrope, Institut se oslonio i na sopstvena sredstva, kao i na novac iz državnog budžeta.
 
Borba protiv kovida
 
Imajući u vidu da je  Evropska unija pre nekoliko godina podržala Institut donacijom opreme i 300.000 evra, ovako modernizovan i osnažen, Institut je bio u stanju da dâ značajan doprinos u borbi protiv kovida. Naime, testiranje uzoraka pacijenata za koje se sumnjalo da boluju od virusa korona, tokom nekoliko meseci vršilo se i na Veterinarskom specijalističkom institutu, a ispitano je preko 13.000 uzoraka.
 
"To nije jedina aktivnost Instituta kada je u pitanju kovid. Naime, mi smo partneri u velikoj studiji koja se sprovodi na nacionalnom nivou, kako bismo utvrdili, koji tipovi ovog virusa cirkulišu među našim građanima, i kako bi te informacije mogli pružiti zdravstvenoj službi, a koja dalje prati tok bolesti, vrši predviđanja, i donosi mere o njenom suzbijanju", zaključuje Mišo Kolarević.
 
Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru. IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.
  • Обсервер

    30.09.2021 10:00
    Једно питање..
    Све је то лепо и похвално докторе. Када смо на овој теми, ја бих, као лајк, питао, докле се стигло са сузбијањем БСЕ (бовине спонгиоформне енцефалопатије), која се кажу преноси на људе и колико се средстава троши за та испитивања ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.