Lekovi 20 godina čekaju spaljivanje

Stotine tona lekova sa isteklim rokom čeka 20 godina da bude uništeno, a spaljivanje opasnog otpada u inostranstvu košta 3-5 evra po kilogramu.

Stotine tona lekova sa isteklim rokom 20 godina čeka da bude uništeno, a spaljivanje opasnog otpada u inostranstvu košta 3-5 evra po kilogramu, pišu "Novosti".

Najveći deo tog farmaceutskog otpada potiče još iz donacija. U to vreme su u Srbiju, među poklonima, stizali i neupotrebljivi lekovi kojima je prošao rok i koji već 20 godina čekaju uništavanje.

Svake godine se u zdravstvenim ustanovama nakupi još po četiri i po do pet tona infektivnog otpada. Elizabeta Paunović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da se, prosečno, po jednoj usluzi u domu zdravlja ili ambulanti stvori oko 10 grama, a po bolničkom krevetu dnevno oko 250 grama medicinskog otpada.

"Taj otpad se skladišti u zdravstvenim ustanovama, obično u posebnim skladištima ili prostorijama, odvojen od ostalih lekova, zauzima prostor i čeka konačnu odluku i mogućnost da se adekvatno zbrine. Prostorije su zaključane, a lekovi adekvatno obeleženi kao farmaceutski otpad. Jedina mogućnost je da se on izveze, jer naša zemlja nema postrojenje za spaljivanje farmaceutskog otpada", kaže Paunovićeva.

Zajedničko istraživanje Ministarstva zdravlja i Komore biohemičara, u okviru projekta upravljanja medicinskim otpadom, koji finansira EU, pokazalo je da se samo u biohemijskim i mikrobiološkim laboratorijama u Srbiji, uključujući i privatne, skladišti 14 tona infektivnog medicinskog otpada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija