Ko je od opozicije osudio, a ko je prećutao privođenje zbog gađanja jajima murala Ratka Mladića?

Na policijsko čuvanje murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i privođenje aktivistkinja koje su isti gađale jajima, reagovale su i političke stranke u Srbiji.
Ko je od opozicije osudio, a ko je prećutao privođenje zbog gađanja jajima murala Ratka Mladića?
Foto: 021.rs

Neke su svoj stav iskazale odmah, a neke su sačekale sa procenom i pisanjem saopštenja ili reakcija na društvenim mrežama. Oglasili su se i lideri pojedinih opozicionih partija, a neki od njih su i bili na protestu povodom hapšenja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović.

Među prvima oglasio se pokret Ne davimo Beograd. Oni su na svom Tviter nalogu napisali da stoje solidarno uz aktivistkinje koje su, baš na Svetski dan borbe protiv fašizma privedene zbog bacanja nekoliko jaja na mural Ratku Mladiću.

"Osuđujemo licemernu državu koja suštinski sopstvenim nacionalizmom stoji iza ovog mural-spomenika ratnom zločincu, dok se poziva na navodnu zaštitu javnog reda i mira, a istovremeno grli i toleriše kriminalce u sopstvenim redovima. Nasilje koje smo imali priliku da vidimo, gde su dve žene brutalno tretirane od strane neidentifikovanih osoba, pokazuje da je ova država 'hrabra' samo prema građanima koji bi da žive dostojanstveno brinući jedni o drugima", napisali su iz ovog pokreta, pre nego što su otišli na protest protiv hapšenja aktivistkinja, odakle su imali i lajv prenos.
 
Nedugo zatim usledilo je reagovanje Pokreta slobodnih građana, čiji su članovi i lider Pavle Grbović, takođe bili na protestu.
 
"Pokret slobodnih građana osuđuje privođenje Aide Ćorović i Jelene Jaćimović i prekomernu upotrebu sile policije. Zahtevamo da policajci u civilu koji su ovako postupili budu najstrože kažnjeni. Mural Ratka Mladića sramota je za Beograd i mora biti uklonjen u najkraćem roku", naveli su.
 
Demokratska stranka reagovala je kratko na Tviter nalogu.
 
"Današnji događaj predstavlja potvrdu da se politika Aleksandra Vučića nije promenila - ostao je ratni huškač i nacionalista koji je od Srbije napravio sigurnu kuću za ratne zločince poput Mladića i Vasiljkovića", naveli su.
 
Iako je izostala reakcija na zvaničnom nalogu Socijaldemokratske stranke na čijem je čelu Boris Tadić, on je na svom privatnom nalogu napisao da podržava Aidu Ćorović i sve koji imaju hrabrosti da se suprotstave režimu koji slavi zločine.
 
"U Vučićevoj Srbiji se ne hapse oni koji prave murale ratnim zločincima i slave ih, već oni koji izražavaju opravdani bunt protiv toga", napisao je Tadić.
 
Nekoliko sati posle događaja usledila je i reakcija Stranke slobode i pravde. Oni su naveli da osuđuju brutalno privođenje aktivistkinja koje su svojim ličnim protestom želele da ukažu na to da Srbija ponovo postaje društvo u kome se veličaju ratni zločinci.
 
"Ćorović je danas, na svetski Dan borbe protiv fašizma, gađala jajima mural posvećen Ratku Mladiću koji se nalazi na Andrićevom vencu u blizini Predsedništva Srbije i služi upravo tome da pokaže kako je Aleksandar Vučić navodno patriota, po potrebi. Isto je radio i kada je kao ponosni Šešeljev radikal prelepljivao ime Ulice Zorana Đinđića imenom Ulice Ratka Mladića. To mu nije smetalo da nekoliko godina kasnije tog istog Đinđića kuje u zvezde i podiže mu spomenik, a sada opet omogućava potpisivanje peticije da se Đinđićeve ubice puste iz zatvora. Kao što i policija sada čuva Mladićev mural i privodi ljude, dok je Đinđićev mural koliko već puta prekrečen bez ikakvih posledica i bez odgovora ko odlučuje da plaćamo policajce da čuvaju Mladićev lik, ali ne i lik Zorana Đinđića. Po istoj matrici, mural će biti uklonjen onda kada Vučiću opet bude bilo potrebno da glumi evropejca i demokratu. Vučićeva 'politika po potrebi' koja je sada opet u fazi da veliča i slavi zločine, pogubna je po Srbiju i ponovo preti da celo društvo plaća cenu takve politike koja je već uništila budućnost mnogih generacija", piše u saopštenju SSP-a.
 
Bivši gradonačelnik Šapca i predsednik partije Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović takođe je uputio podršku aktivistkinjama.
 
"Policajci čuvaju lik i delo haškog osuđenika Ratka Mladića, navijači skupljaju potpise podrške ubicama Zorana Đinđića, pripadnici BIA i VOA čuvaju plantažu marihuane... Kako ste se preigrali, bando", naveo je Zelnović.
 
Na protestnom skupu bili su i pojedini predstavnici Nove stranke kao i pokreta 1 od pet miliona. 
 
Partija radikalne levice danas je osudila delovanje policije i ocenila da su mural u više navrata "uništavali anonimni heroji koji su pokazali da patriotizam ne znači podržavanje ratnih zločinaca".
 
"PRL smatra da ovaj mural treba ukloniti, a da policija treba da se bavi borbom protiv kriminala i zaštitom naroda, a ne čuvanjem zidova sa slikama zločinaca. Vladajuća klasa stvaranjem ovakvih konfliktnih situacija pokušava zauvek da nas zadržava u ratovima koji su se završili pre dve decenije", naveli su u saopštenju.
 
Aleksandar Odžić, lider Vojvođanske partije, napisao je da država koja na bilo koji način štiti ratne zločince nikad neće biti slobodna država. 
 
"Vlast koja dozvoljava i podstiče ekstremiste i fašiste da rade to što rade, umesto da ih hapsi i procesuira je ništa drugo do ogledalo jednog duboko zaslepljenog i zatrovanog društva", naveo je Odžić.
 
Izostala je, ipak, reakcija druge polovine Vojvođanskog fronta, odnosno Lige socijaldemokrata Vojvodine. Oni nisu napisali ni rekli ništa, niti na zvaničnom nalogu stranke, a nije bilo ni reči o jučerašnjem događaju ni na privatnom nalogu Nenada Čanka.
 
U tišini Čanka prati i Narodna stranka na čelu sa Vukom Jeremićem. Jedan od njenih članova, ipak, Vladimir Gajić, oglasio se u vezi sa jučerašnjim događajima, tvrdeći da je "Vučić na obe strane. I sa Mladićevim muralom i sa Aidinim jajima".
 
Korak dalje otišao je lider Dveri Boško Obradović, koji je na svom nalogu upitao "kome smetaju ljudi koji su, uprkos svim manama, stali na čelo naroda i sprečili novi genocid nad Srbima". "Oni zbog toga zaslužuju, ne murale, već spomenike za života i prve strane u istorijskim čitankama", zaključio je Obradović.

Podsetimo, u utorak, na Svetski dan borbe protiv fašizma, dve aktivistkinje su privedene jer su gađale mural Ratka Mladića jajima. Mural su čuvali policajci u civilu koji su ih priveli. Usledio je protest građana i aktivista, prilikom kog su kordoni policije štitili sliku na zidu, a na događaju su se pojavili i predstavnici Levijatana i Narodnih patrola. 

  • LSV

    10.11.2021 14:32
    Član do danas
    Često me je bilo sramota ćutanja, ali ovo prećutati...
  • pera

    10.11.2021 14:05
    super sto i narodna stranka potvrdjuje da su zatucani.
    za dveri se odavno zna da je to mrak u glavi.
    u lsv niko i ne gleda, nebitni su.
    ssp, psg i ndbg su jedine opcije nekog zdravog razuma, nade u gradjansko drustvo koje stremi buducnosti, a ne srednjem veku.
    steta je sto se ceda prodao i sto je bora novakovic u narodnoj stranci.
    bora i marinika bi bili odlican tandem
  • Окречите Београд

    10.11.2021 13:34
    Okrečite Beograd
    Okrečite Beograd! Окречите Београд! Okrecite beograd!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.