Objašnjeno da li treba proveravati antitela ili ne

"Batut" je objavio preporuke o tome kada treba da se primi buster doza vakcine i ona se preporučuje svima koji su do sada vakcinisani dva puta.
Objašnjeno da li treba proveravati antitela ili ne
Foto: Pixabay
Pet meseci nakon druge doze Fajzerove, Sputnjika V i Astrazenekine, a četiri meseca od davanja druge doze Sinofarmove. 
Imunolog dr Ljiljana Sofronić Milosavljević kaže za RTS da su antitela samo jedna od komponenti imunskog odgovora i da na osnovu njihovog broja ne treba odlučivati da li da se primi vakcina.
Dr Sofronić Milosavljević kaže da se ne treba samoinicijativno testirati na antitela, a pogotovo ne treba na osnovu toga odlučivati da li primiti vakcinu ili ne.
 
"Vakcinu treba da primimo onako kako je preporučeno, a antitela nisu pokazatelj za dobijanje treće doze. Oni su samo jedna od komponenti imunskog odgovora", navela je ona.
 
U Srbiji, napominje, postoji nekoliko studija koje se bave prisustvom antitela u cirkulaciji.
 
"Sada će u decembru biti jedna studija u 22 zemlje u Evropi i u Srbiji prate se b-limfociti koji prave antitela i t-limfociti koji ubijaju inficirane ćelije. Samo u njihovom zajedničkom delovanju imamo efikasnu zaštitu. Ukoliko jedna od tih ruku nedostaje, zaštita i dalje postoji, zbog t-limfocita. Naš imunski sistem dobro radi i važne su mu vakcine da to osvežavaju. Virus nije toliko mutirao, vakcine nam ipak pomažu, a nadamo se da će naredne godine biti i inoviranih vakcina koje će imati i komponente mutiranih sojeva", ističe Sofronić Milosavljevićeva.
 
Epidemiolozi su važni, ukazuje, za ovu studiju koja će biti populaciona studija jer će obuhvatiti i one koji imaju i zdravstvene probleme, one koji nisu vakcinisani, ali i one koji su primili treću dozu vakcine.
 
"Mi smo u specifičnoj situaciji da ovde ljudi mogu da biraju da li će posle Sinofarma da prime Modernu ili Fajzer ili Sinofarm, a nas imunologe koji prave kombinaciju vakcina zanima da vidimo kako će naše ćelije i b i t limfociti da odgovore na takvu situaciju", ističe Sofronić Milosavljevićeva.
  • Nemanja

    19.11.2021 11:19
    @Nina
    Ista situacija samnom, dr opšte prakse iz Kovida mi je rekla mesec dana nakon preležavanja (veoma blaga slika), imunolozi iz Kamenice kažu ipak 3. Držaću se odgovora imunologa, za Zeleni cert se uzima 6 meseci, tako da sam i tu pokriven. Svako dobro!
  • @Nina

    18.11.2021 23:40
    Vas doktor ce reci "idi odmah i primi svaku dozu". Svaka druga recenica ga dovodi u rizik da zavrsi na grupi za cinkarenje doktora, i time u problemu. Ja volim mije pacijente i brinem za njih, ali volim mene vise. Tako da - vakcinisi se obavezno bez potpitanja.
  • Nina

    18.11.2021 22:27
    @v
    Ako ste imali blazu klinicku sliku onda mozete da odgodite vakcinaciju mesec dana (preboljevanje se ne poistovecuje sa jednom vakcinacijom). O tome se najbolje posavetujte sa vasim doktorom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.