FOTO: Ukoliko ne bude zabrane istraživanja litijuma, sledi kampovanje u Beogradu

U centru Beograda sa protesta inicijative Kreni - Promeni i Saveza ekoloških organizacija Srbije zatraženo je da se trajno zabrani istraživanje i ekspolatacija bora i litijuma na teritoriji Srbije.
FOTO: Ukoliko ne bude zabrane istraživanja litijuma, sledi kampovanje u Beogradu
Foto: FoNet
Poručeno je da sledi, ukoliko to vlada ne uradi, širenje i radikalizacija protesta.
Najavljeno je i da će, sledećeg četvrtka, ukoliko vlada ne ispuni taj zahtev, biti organizovano veliko okupljanje sa kampovanjem, do njegovog ispunjavanja.
Predstavnik  Kreni Promeni Savo Manojlović rekao da je ta organizacija usaglasila delovanje sa SEOS i da je osnovni zahtev "trajna zabrana ekspolatacije bora i litijuma na području Srbije"
 
"Ne mora vlast da sluša nas, ako je toliki problem, neka sluša nauku i struku", rekao je Manojlović.
 
 
Ukazao je i na današnji apel 40 intelektualaca čiji stavovi su, kako je rekao isti kao stavovi Kreni - Promeni i SEOS-a.
 
"Tražimo da se to desi pre izbora, ono što važi za Jadar, važiće i za Valjevo i za Srbiju, ono što važi za Rio Tinto, važiće za celu Srbiju", rekao je on.
 
Optužio je vlast da želi da stvori "ekološke izbeglice", te podsetio na tragična dešavanja iz devedesetih godina prošlog veka.
 
"Postoji razlika između ljudi, postoji razlika između onih koji su tada izbeglicama prodavali flašicu vode po 15 maraka i onih koji su ih puštali u svoje vikendice i stanove kao što i sada postoji razlika između nas i njih", rekao je Manojlović.
 
Najavio je da će protesti biti nastavljeni dok osnovni zahtev ne bude ispunjen i i da će se, kako je rekao, širiti po celoj Srbiji.
 
Ponovio je da vlast nije želela da verifikaciju Narodnu inicijativu u parlamentu kao i da, kako je naveo, da garantuje bezbednost onima koji sakupljaju potpise. Manojlović je rekao da će protesti biti nastavljeni i "u toku oku izborne kampanje" i da će, kako je naveo "biti jasno objašnjavano građanima šta se i zato traži".
 
"Ako je Rio Tinto oteran, moraju tu odluku zakonski da sprovedu, u suprotnom može Rio Tinto da se vrati, ili na područje Jadra ili negde druge", rekao je on.
 
Dodao je ono što sada važi za Jadar i Rio Tinto mora da važi za celu Srbiju i za sve ostale kompanije. Manojlović je rekao da vlast može do prodaje "samo svoju dedovinu", a da Srbija nije na prodaju.
 
 
"Ići ćemo da kraja, ovde ćemo u idući četvrtak imati kampovanje a širićemo proteste širom Srbije i u kampanji se neće izvući od ove teme", rekao je on.
 
Predstavnik Ne damo Jadar Zlatko Kokanović je rekao da je vlada poništila Uredbu u vezi prostornog plana za Jadara  "ali da Rio Tinto i dalje kupuje zemlju".
 
Kokanović je rekao da po Jadru i dalje dolaze timovi nepoznatih ljudi i da uzimaju uzorke zemlje, te da time "samo pravociraju narod".
  • Prica se

    04.02.2022 09:37
    Da su ovoj vlasti
    I svima oko nje, najuzem krugu, bratiji i kumovima, svima zaposlenima u sva tri bezbednosna stuba i pravosudnom sistemu i "njihovoj deci", ugradjeni specijalni preciscivaci vazduha, "duboko u grlu" i svi oni nece imati medicinske dijagnoze, koje se ocekuju udisanjem najzagadjenijeg vazduha na svetu, beogradskog! Otuda njihova ravnodusnost! Otuda njihova lakoca progona ekoloskih demonstranata! Nisu, nisu - infanticidi!
  • Zebra

    04.02.2022 09:27
    Sve dok se lični interes i interes stranih korporacija stavlja ispred interesa naroda stvari ne mogu biti dobre. A narod mora da se bori za svoje. Jedino sto treba je da se ugledamo na Grke i Francuze.
  • mozga bez

    04.02.2022 09:11
    Sta je sa ovim ljudima? Najrazvijenije zemlje eksploatisu svoja rudna bogatstva. Sad cemo mi pametni da zauvek zabranimo rudarenje. Nemate ni grama mozga. Ako se toliko borite za ekologiju, zasto ne organizujete proteste da selektovano bacamo otpad? Zasto ne trazite da se grade postrojenja za reciklazu? Zasto se ne borite za bolju kontrolu odlaganja otpada? Provozajte se malo Srbijom da vidite koliko divljih deponija ima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.