Pašalić: Predškolska ustanova u Sokobanji da upiše dete sa potvrdom o odlaganju vakcinacije

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je danas od predškolske ustanove "Bucko" iz Sokobanje da dete iz tog mesta pod hitno upiše u pripremni predškolski program, iako od rođenja nije vakcinisano.
Pašalić: Predškolska ustanova u Sokobanji da upiše dete sa potvrdom o odlaganju vakcinacije
Foto: Pixabay
Vakcinacija mu je prema mišljenju lekara odložena na određeni period.
Kako se navodi u saopštenju, ombudsman smatra da je ta predškolska ustanova učinila propust u radu, jer je suprotno zakonu odbila zahtev za upis nevakcinisanog deteta kome je vakcinacija prema lekarskom izveštaju iz novembra 2021. godine po preporuci imunologa odložena za još po tri meseca.
U postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa, koje je Pašalić pokrenuo po pritužbi roditelja deteta, on je utvrdio da je Ministarstvo prosvete načinilo propust jer po saznanju da dete nije upisano u predškolsku ustanovu nije preduzelo mere kako bi se ispravio propust preškolske ustanove.
 
Pašalić je naveo da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ne predviđaju da je prilikom upisa u predškolsku ustanovu potreban poseban dokument koji roditelj ili staratelj treba da priloži, ali je dodao da je za boravak deteta u kolektivu neophodna potvrda izabranog pedijatra kojom se dokazuje vakcinalni status.
 
Pašalić je zatražio da predškolska ustanova bez odlaganja upiše dete i da se odmah po upisu obrati Ministarstvu zdravlja, kako bi utvrdila da li potvrda koju su roditelji deteta podneli uz zahtev za upis predstavlja podobnu ispravu za boravak deteta u ustanovi, kao i da ga u roku od 15 dana obavesti o postupanju po preporukama.
 
Tražio je i od nadležnog ministarstva da izvrši inspekcijski nadzor u predškolskoj ustanovi "Bucko", kako bi utvrdilo da li je izvršen upis deteta u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da ga o rezultatima nadzora obavesti u roku od 30 dana.
  • Maca

    08.02.2022 22:07
    Antivakseri da se obraduju
    Naopako ,kakva igra ...upiši ga bez vakcina i antivakseri se oduševili a ne čitaju dalje NE MOŽE ne može da pohadjs bez potvrde lekara o vakcinalnom statusu !!!! I tako onda treba da se sve svali na zaposlene u vrtiću da oni ne daju detetu sa potvrdom da nije vakcinisano krene u vrtić a roditelji nabudženi da se sa njima raspravljaju Neka ga samo čuvaju i školuju kad su takav uzuzetak napr Amiši se ne vakcinišu al žive u svojoj zajednici
  • Mr. No

    08.02.2022 21:25
    Kuda plovi ovaj brod
    Nacistička država Srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.