Politikolog: Vučićev razgovor s Putinom je novi prst u oko evrointegracijama

Politikolog i novinar Boris Varga smatra da će razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom biti prst u oko evroitegracijama.
 Politikolog: Vučićev razgovor s Putinom je novi prst u oko evrointegracijama
Foto: 021.rs

Kako je rekao za N1, Vučić tim razgovorm dalje podiže lestvicu sedenja na dve stolice.

Varga kaže da dok god Zapad i Evropska unija nisu harmonizovani po pitanju odnosa prema Rusiji, pogotovo na energetskom planu, Vučić ima prostora za manevar.
"On prati Obrana, udruženi su u evroskepticizmu i putinofiliji, pa su čak dogovorili aranžman o skladištenju gasa u Mađarskoj. Ne bih se čudio da Vučić krene i nekim merama koje je Orban uveo, kao što je vanredno stanje", dodaje Varga.
 
Energetski stručnjak Aleksandar Kovačević je objasnio da je Srbija mali potrošač gasa, gledano iz ugla evropskog tržišta.
 
"Sa tačke gledišta geopolitičkih odnosa, korišćenja reke Dunav, tranzita nekih materijala, onda je jedna od zemalja gde postoje geopolitički interesi. Kao što postoje u Bugarskoj, Hrvatskoj, drugim mestima. Srbijagas vodi pregovore već neko vreme u tehničkom i komercijalnom smislu. Taj deo razumeju obe strane. Podešavanje cena energije je uvek političko pitanje i to nije novo. Količine i cene energenata su političko pitanje i unutar Rusije", kaže Kovačević.
 
Najavljeni razgovor Vučića i Putina je Srbiji i Vučiću politički važan, ali je potreban i Putinu.
 
"Putin je sada izolovan lider, nema puno prijatelja, ali postoje i prikriveni saveznici, oni koji odugovlače uvođenje sankcija i kojima treba vremena. To su Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, do ključnih zemalja Zapada. Srbija je još jedan kamenčić u mehanizmu disharmonije EU, Putinu treba takav razgovor i to je predstavljanje da postoje države na Balkanu koje su lojalne i koje će uvek biti, neuvođenjem sankcija, prijatelj Rusiji. Svakako je to predstava za domaću javnost, traje formiranje vlade, Vučiću i stranci, s obzirom na loše rezultate, potreban je jedan zalet", smatra Varga.
 
Kako kaže, Putin može da ponudi Srbiji jeftin gas u zamenu za političku lojalnost.
 
"Azija se dobro pozicionirala što se tiče energenata i stvaraju se novi dogovori. U osnovi rata, indirektno trgovinskog rata, leže energenti. Da EU nije bila toliko zavisna od ruskih energenata, Putin sigurno ne bi ušao u rat, on je proračunat da oni ne mogu da nađu alternativu, koliko će im biti potrebno vremena da nađu nešto drugo. To smo već gledali 2008. u Gruziji i 2014. za vreme aneksije Krima. Putin je tada testirao kako će se Zapad ponašati - i dalje je trgovao energentima. Tako i sada nekako računa da će Zapad biti politički oslabljen zbog energenata, neće moći odmah da nađe alternative. Srbiji treba jeftin gas, ali Srbiji treba malo gasa. Srbija može snabdevanje da obezbedi i preko evropskih partnera da je lojalnija", rekao je Varga.
 
Ukoliko se pogleda kako se cena gasa razvijala u prethodnih 10 do 12 meseci, vidimo jedan trend rasta, naglašava Kovačević.
 
"U drugoj polovini zime mogla bi dostići 1.400-1.500 dolara za hiljadu kubnih metara, to su jako visoke cene. Druga dimenzija je da se ne radi samo da je kriza u Rusiji. Imali smo krizu velikih proizvođača nafte - Libije, Irana, sijaset događaja koji su mogli da utiču na cene. Ovde je situacija drugačija, imamo okolnost da je narasla potražanja, a sa druge strane investicija u infrastrukturu nije ispratila taj rast tražnje. Postoji poremećaj koji je širi. Vidimo da infrastruktura nije valjano održavana. Imali smo kvarove gasne infrastrukture, kašnjenje u izgradnji novih terminala, došlo je do usporavanja jer ne postoji pouzdanost tražnje kod investitora. Svi veliki proizvođači, ne samo Rusija, na neki način traže sigurnost potrošnje, dugoročne ugovore, a zvanična politika EU kaže da ne podržava potpisivanje dugoročnih ugovora", dodaje Kovačević.
  • w/e

    28.05.2022 17:52
    pa sta
    Jaka steta, zabadati prst u slepo oko.
  • SituacioniPragmatist

    28.05.2022 16:34
    Drama queen broji dane i svaki dan nam šizofreno spominje koliko DANA Srbija vodi jedinstvenu konzistentnu politiku.
    Pazite koliko je to SULUDO:
    - normalne države imaju STRATEGIJU i DESENIJAMA a neke i VEKOVIMA vode konzistentno svoju politiku
    - On odbrojava dane koliko dugo nismo podigli sankcije Rusima što implicira da ćemo na kraju to IPAK uraditi, umesto sa smo to uradili što pre, iskoristili za svoj benefit, biće OPET zakasnelo, opet izazvavši SUPROTAN efekat
    - koliko uopšte će naše sankcije dotaći Rusiju? Setimo se kako je Ruski ambasador objasnio urednicima najvećih naših novina, približivši kažiprst i palac ruke i rekavši da je Srbija "statistička greška" za Rusiju.

    Što bi rekao zaluđeni Ilija Čvorović, zajedno sa plaćenim agentima FSB-a i ucenjenim "bizmismenima" - živela Rusija!
  • Seljak

    28.05.2022 16:14
    mani mani
    ako ti rus ponudi gas po 300 dolara a evropa kaze mi nudimo po 400 dolara normalno je da ces uzeti po manjoj ceni a onda ispadas da podrzavas putina ili si mali rus. setite se sta je bilo sa vakcinama. prvo snabdes sebe pa ako ostane dobice drugi.zna se kako kapitalizam funkcionise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.