Bez vozačke ostalo 11.000 vozača: Ubuduće moguće i trajno oduzimanje dozvole i vozila

Vozači koji treći put izgube vozačku dozvolu više nikada neće moći da je vrate, a ako budu uhvaćeni da voze bez dozvole, biće im trajno oduzeto i vozilo, predviđa novi Zakon o bezbednosti saobraćaja.
Bez vozačke ostalo 11.000 vozača: Ubuduće moguće i trajno oduzimanje dozvole i vozila
Foto: 021.rs
V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić rekao je za Tanjug da je Zakon o bezbednosti saobraćaja 2009. doneo izvanredne rezultate, da je od početka primene 11.000 vozača ostalo bez dozvole, a 60 njih i dva puta.
Danas, kako je naveo, ima mnogo manje bahatih vozača nego pre 10 ili 15 godina, ali je došlo vreme da se uvedu nove mere.
"Neko ko je dva puta izgubio vozačku dozvolu jasno pokazuje da ne želi da menja svoje navike. Novina novog Zakona o bezbednosti saobraćaja je da neko ko je dva puta izgubio vozačku dozvolu ide na specijalni lekarski pregled koji će utvrditi da li ima neke zdravstvene probleme. Ako ih ima, ostaće bez dozvole. Ko ostane bez dozvole treći put njemu će trajno biti oduzeta dozvola i više nikada neće moći da je dobije. Ako budu uhvaćeni da voze bez dozvole, takvim vozačima će biti oduzeto i vozilo", najavio je Pešić.
 
On je istakao da je najvažnija mera aktuelnog Zakona bila ta što su definisani kazneni poeni i kada bi vozač sakupio 18 kaznenih poena izgubio bi dozvolu. Dozvola se drugi put gubi sa 15, treći put sa 12, a četvrti put sa devet kaznih poena.
 
Pešić je naveo da se dozvola vraća tako što protekne 90 od svih zabrana, a zatim ti vozači pohađaju 40 časova u Agenciji za bezbednost saobraćaja, posle kojeg polažu ispit, kao i da je taj ceo proces veoma zahtevan.
 
"Od 11.000 vozača koji su izgubili dozvole, njih 10.000 je bilo u Agenciji i prijavilo se za seminar, a negde oko 9.500 je položilo ispit i vratilo vozačku dozvolu. Sama činjenica da vozač može da ostane bez vozačke dozvole dala je rezultate, a na sve njih pozitivno je uticao i seminar u Agenciji", poručio je Pešić.
 
On je dodao da je najčešći prekršaj koji vozači ponavljaju vožnja u alkoholisanom stanju.
 
Pešić je rekao da je završena Nacionalna strategija za bezbednost u saobraćaju 2020-2030. i da treba da prođe Telo za koordinaciju pre nego što ode u vladu.
 
"Strategija dobro prati međunarodna dokumenta, prepoznaje koji su najveći problemi i institucije za realizaciju određenih aktivnosti. Najvažniji ciljevi su da se smanji broj poginulih i povređenih u odnosu na 2019. za 50 odsto, i da nakon 2030. nemamo stradale dece u saobraćaju", naglasio je Pešić.
  • Limanka

    31.01.2023 12:38
    @Marko
    Šta nije jasno? Automobil je, ako napraviš krivično delo pijan ili drogiran, ubiješ nekoga ili mu naneseš teške telesne povrede, sredstvo kojim je to krivično delo načinjeno. I treba da se oduzme. I nije protivustavno.
    Poređenje sa kućom koju neko "slučajno" zapali dva puta je totalno bezveze, jer kad sedaš za volan pijan ili drogiran, ti to činiš sa predumišljajem. Čisto sumnjam da bi neko s predumišljajem dva puta zapalio svoju kuću.
  • Milos

    22.06.2022 15:22
    Da li
    ce ovo pravilo vaziti i za bahate tatine i mamine sinove i naravno folk zvezde i zvezdice ???
    Pitam za drugara Lazica...
  • 002211

    22.06.2022 10:44
    Ova vest je melem za moje oči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.