FOTO, VIDEO: REM-u predata peticija sa 209.000 potpisa da počne da radi po zakonu

Pokret "Kreni-promeni" predao je danas Regulatornom telu za elektronske medije (REM) 209.000 potpisa građana sa zahtevom da to telo "radi po zakonu".
Aktivisti tog pokreta su novinarima ispred sedišta REM-a u Beogradu rekli da ne očekuju da to telo napravi "neki revolucionarni iskorak", već samo da ispoštuje zakone pri dodeli nacionalnih frekvencija.
 
Direktor za kampanje pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović rekao je da prema izveštajima REM-a televizije Pink, Hepi i B92, a prema analizama tog pokreta i televizija Prva, "ne poštuju zakon".
"One su na neki način prekršile neku vrstu javnog ugovora i zaslužuju da izgube nacionalnu frekvenciju. Smatramo da sa tim televizijama, ako nastave da krše zakon, postoji jedna vrsta simbioze kriminalnog ponašanja medija i vlasti", ocenio je Manojlović.
 
Naglasio je da oni ne ulaze u pitanje same dodele nacionalnih frekvencija i ukazao da bi to trebalo da rade stručnjaci.
 
"Mi se zalažemo da nikada jedan pokret, ili jedan čovek, ne sme da odlučuje sve u ovoj zemlji. Stručnjaci treba da uzmu elaborate i da odrede. Ono što, međutim, mislimo - onima koji su kršili ugovor na osnovu kog su dobili nacionalnu frekvenciju, ne bi smela da se dodeli frekvencija", rekao je Manojlović.
 
 
Aktivista tog pokreta Luka Tripković rekao je da građani Srbije osam godina prisustvuju praksi koja je "nezdrava u kulturnom smislu, u smislu medijske kulture i medijskog zdravlja" jer, kako je istakao, nacionalne frekvencije predstavljaju javno dobro, koje televizije ne bi smele da koriste zarad svog profita.
 
"Naš REM uporno ćuti, poslednih osam godina mi imamo zabeleženo medijsko trovanje medijskog prostora. Od 2020. godine ima više od 10.000 zavedenih prekršaja. To kada se sabere, to je prekršaj ne manje od jednog sata i REM nije našao za shodno da to uzima u obzir", kazao je Tripković.
 
Dvadesetak aktivista tog pokreta, koji su se okupili na Trgu Nikole Pašića, držali su veliki transparent na kome je pisalo "Kultura nije na prodaju", kao i manje transparente sa natpisom "Prodaja nije opcija".
 
Na Trgu Nikole Pašića, nedaleko od samog skupa, nalazilo se i nekoliko policajaca u uniformama.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.