Vučić uoči primene odluke Prištine o preregistraciji: Nikad složenija situacija na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas Albance sa Kosova kao i velike zemlje koje su priznale Kosovo da sačuvaju mir i poručio da će, ako počne maltretiranje Srba, Srbija pobediti.
"Mogu danas da zamolim Albance da se urazume i Srbe da ne nasedaju i ne učine ništa što dovodi do sukoba. Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje priznaju nezavisno Kosovo da malo vode računa o međunarodnom pravu i ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob. To je moja molba, moja velika molba, ali odmah da kažem, predaje neće biti i pobediće Srbija, drznu li se da krenu u progon, maltretiranje i ubijanje Srba, Srbija će pobediti", rekao je Vučić.
On je povodom odluke Prištine da od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim tablicama, rekao da je situacija za Srbe sa Kosova veoma komplikovana i da nikada nije bila složenija nego danas.
Naveo je da su vlasti Prištine već poslale svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i da će od ponoći zaustavljati sve koji imaju srpske lične karte i počeće ubeđivanje Srba da odustanu od tablica Kosovske Mitrovice.
 
"Albanci se pozivaju na sporazum o slobodi kretanja tačka 3. iz 2011. godine koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri ako se ne varam, gde se kaže da svaka strana može primeniti sistem kojima će lične karte biti praćene ulazno-izlaznim dokumentom koji će biti statusno neutralan", rekao je Vučić.
 
On je istakao da se sporazum odnosi na dve strane i da je jasno da ne može da važi za Srbe sa severa Kosova, jer oni ne predstavljaju drugu stranu u sporazumu "jer bi to bilo uvođenje etničkog principa".
 
Vučić je čitao tačke sporazuma iz 2011. i iz 2016. godine, koje je Priština, kako je rekao, sada rešila da prekrši samovoljno ukidajući KS tablice koje je izdavao Unmik, a pročitao je i tačke Briselskog sporazuma u vezi sa Zajednicom srpskih opština koje nisu ispunjene.
 
On je rekao da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast bilo 2.006 incidenat i da je za 50 odsto više napada na Srbe, a bilo je 35 napada na SPC.
 
Podsetio je javnost na nekoliko hapšenja, privođenja Srba jer su nosili majice sa slikom mape Kosova i natpisom "Nema predaje", kao i gde su i kada razbijena stakla ili kamenovana srpska crkva, ili polomljena tabla sa putokazom za crkvu ili jarboli, razbacane ikone, pisani grafiti.
 
Vlada u Prištini donela je odluku da od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim tablicama.
 
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost
 
Kosovski premijer Aljbin Kurti zakazao je za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi se utvrdilo da li su preduzete sve mere za sprovođenje odluka o reciprocitetu sa Srbijom.
 
Kako prenosi Kosovo onlajn, on je rekao i da ima kriminalaca koji se protive "državnosti Kosova".
 
"Znamo da ima ljudi van zakona, ima kriminalaca koji ne vole zakonitost i ustavnost i koji žele da osporavaju državu Kosovo, pa će se na ovom sastanku razgovarati o tome da li su preduzete sve mere i da li sve ide kako je planirano, po vladavini prava", rekao je Kurti.  
  • srbin sa nekosova

    31.07.2022 18:13
    uvedite brojila i neka srbi sa kosova redovno placaju struju
  • andrija

    31.07.2022 17:22
    Pregovori i realnost
    Kada je doneta 1244 rezolucija koja je ekspresno promenjena mislim zamenjena pregovorima kojim je Srpska strana naivno verovala ide se samo u jednom pravcu a to je priznavanje nezavisne drzave.
    Kada napusti sudstvo tuzilastvo policija vojska... jedne drzave svoju suverenu teritoriju ta teritorija je samo na papiru njena teritorija.
    Narod koji je slusao kao da ce se kao vratiti vojska policija... i da je sve to stratesko povlacenje i na svoje oci gledao kako pobednik ulazi i gradi vise nema poverenja jer je mnogo puta ostavljen na cedilu od politicara.
  • Steva

    31.07.2022 17:03
    sramota je kako nam dobro ide
    E, pa mi građani srbije evo već trideset i kusur godina imamo "nikad složeniju situaciju" pa se ne bunimo i ne govorimo da je situacija došla do usijanja i da nam pravite pakao od života a podsetiću vas da smo prvo imali petokraku na tablicama automobila pa smo morali da je menjamo u trobojku,pa je onda posle trobojke došla oznaka dvoglavi orao kao grb na zastavi srbije,pa posle toga opet zamena tablica jer "ne valjau slova"je imaju ć,č,ž,z,y oznake.pa je usledio roka važenja re.tablica od 7 godina,pa ste nam uveli obaveznu prvu pomoć (made in Serbija) takođe sa rokom upotrebe od sedam godina.I sve ima neki rok trajanja i rok upotrebe amo ova bagra na vlasti nas građane srbije prati kao zla kob evo već,rekoh preko 30 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija