Globalna trka za električnom energijom Srbiju odvela sve do Azerbejdžana

Globalna trka za električnom energijom, koja praktično nikada nije bila skuplja, Srbiju je odvela sve do Azerbejdžana.
Globalna trka za električnom energijom Srbiju odvela sve do Azerbejdžana
Foto: Pixabay
Sa bivšom republikom Sovjetskog Saveza potpisan je međudržavni sporazum o snabdevanju strujom sa obale Kaspijskog mora, a iako još uvek nisu objavljeni detalji, poznato je da bi cena trebalo da bude niža od tržišne i samim tim povoljnija nego na berzi, kao i da bi ulogu u kupovini enenergije trebalo da ima i Turska, prenosi Euronews Srbija.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanaka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da je zamolio Erdogana da pomogne Srbiji tako što bi Turska omogućila prostor za prenos azerbejdžanske struje. Vučić je poručio da bi to bila ogromna podrška Srbiji u zimskim mesecima.
Srbija je od početka godine uvezla struju za oko 1,5 milijardi evra, a procenjuje se da ćemo do kraja zimske sezone na energente morati da potrošimo još toliko novca. Rešenje nepovoljne elektroenergetske situacije u našoj zemlji je prioritet za koji se traže najpovoljnije mogućnosti u trenutku krize, a nadležni ukazuju da je u ovakvim okolnostima neophodno angažovanje na više strana kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje sistema.
 
Evropskim zemljama nije više problem samo što je struja skupa, već postaje sve komplikovanije kako je nabaviti i od koga je kupiti. Među zemljama u okruženju, struje za svoje potrebe i za izvoz imaju Bugarska i Rumunija, dok su pojedine evropske zemlje, pa i Srbija, pokušale da pronađu snabdevače i u udaljenijim državama poput Azerbejdžana i Gruzije, koje su povezane na drugi, takozvani "ruski sistem".
 
Kako objašnjavaju stručnjaci, Srbija može da uvozi struju iz cele Evrope, a granicu tržišta predstavljaju Turska, Rumunija, Poljska i Baltičke zemlje, koje pripadaju interkonekciji gde se pravi jedinstveno tržište električne energije. Nabavke van te "mreže" su kompikovane i teško izvodljive, bez saradnje zemlje koje su na obodu mreže. Tako Turska zapravo predstavlja sponu izmežu Srbije i Azerbejdžana, iako struja da bi stigla do naše zemlje mora da "prođe" i kroz susednu Bugarsku.
 
Oni napominju da se taj proces zove "ostrvski rad", jer bi se deo Turske "nakačio" na Azerbejdžan i za tu količinu energije koja se tamo uvezla, u Turskoj se proizvede električne energije i proda se dalje Srbiji. To bi, kako objašnjavaju,  izgledalo da nama daju deo svoje energije, a da oni uvezu iz Azerbejdžana. To, međutim, može da se sprovede samo ako Turska odobri i nikako drugačije, a da bi to uradile dve zemlje moraju da potpišu bilateralni ugovor.  
 
Povodom najavljenog uvoza struje iz Azerbejdžana, iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštili su da se pregovora o ceni prenosa te struje kroz granične interkonektore između Turske i Bugarske, kao i između Bugarske i Srbije, i da će od zakupa kapaciteta zavisiti krajnja cena dogovorenog aranžmana.
 
U Ministarstvu navode da je ministarka Zorana Mihajlović, inicirala potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti energetike s Azerbejdžanom, koji je i potpisala tokom zvanične posete Azerbejdžanu. Tom prilikom, potpredsednica Vlade imala je i sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim na kojem je razgovarano o intenziviranju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.
 
"Kad je reč o uvozu električne energije iz Azerbejdžana, cena u ovom trenutku nije do kraja određena, jer se u isto vreme radi na dogovoru o ceni prenosa te struje kroz granične interkonektore između Turske i Bugarske i između Bugarske i Srbije, odnosno ceni zakupa potrebnog kapaciteta na tim interkonektorima, od čega će zavisiti i krajnja cena. Čeka se odgovor Turske u vezi s ovim pitanjem", kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu energetike.
 
Mađarska jedan od sigurnih pravaca uvoza
 
Oni navode da će Srbiji biti potrebne dodatne količine električne energije iz uvoza do kraja marta, kad u Evropi takođe budu najveće potrebe kao i najveća tražnja.
 
"Očekujemo da se iz Azerbejdžana može nabaviti između 1.200 MWh i 2.400 MWh dnevno, po cenama koje će biti značajno niže od tržišnih, što će omogućiti veću sigurnost u snabdevanju ove zime. Takođe se razgovara i o mogućoj saradnji sa Mađarskom u oblasti nabavke električne energije, kao i razvoja prenosne mreže između dve zemlje", kažu u resornom ministarstvu.
 
U Elektromreži Srbije (EMS) kažu da je Srbija, na osnovu geografskog položaja i broja granica, izuzetno tranzitna zemlja i za Euronews Srbija navode da su pravci uvoza električne energije u 2022. godini bili pretežno iz Mađarske, Bugarske i Rumunije.
 
"Elektroenergetski sitem Srbije je deo evropske intekonekcije, što podrazumeva da se električna energija može prenositi između bilo koje dve članice interkonekcije. U skladu sa Zakonom o energetici, EMS AD je između ostalog odgovoran za  siguran, pouzdan i bezbedan rad prenosnog sistema, kao i za nediskriminatoran i transparentan pristup prenosnom sistemu korisnicima prenosnog sistema i učesnicima na tržištu, što podrazumeva i pristup prekograničnim prenosnim kapacitetima. U skladu sa time, EMS AD je obezbedio potrebne uslove za uvoz i izvoz električne energije iz Srbije, organizovanjem aukcija prenosnih kapaciteta", kažu u EMS-u za Euronews Srbija.
  • V5

    12.09.2022 00:45
    Mora biti ekspert
    Sad bi trebalo da na čelo EPSa postave nekog stolara ili kazandžiju i sve će da se sredi.
  • Pićuka

    11.09.2022 22:26
    Naše vlasti su dalekovide. Još onomad smo podigli bistu nekom Azerbejdžanskom kompozitoru.
  • A hrvatska

    11.09.2022 20:44
    A hrvatska od pocetka godine izvezla struje za 1.5 milijardi evra. Toliko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.