Pregovori Srbije i Eu odloženi za godinu dana

Evropska komisija preporučiće da se Srbiji ponudi status kanidata za članstvo u EU, ali će datum početka pregovora biti uslovljen napretkom u odnosima Beograda sa Prištinom, tvrde evropske diplomate, prenosi Rojters.
Evropska komisija preporučiće da se Srbiji ponudi status kanidata za članstvo u EU, ali će datum početka pregovora biti uslovljen napretkom u odnosima Beograda sa Prištinom, tvrde evropske diplomate, prenosi Rojters.


Odluka o datumu početka pregovora bila bi praktično odložena za godinu dana, kada će Evropska komisija pripremiti novi izveštaj, na osnovu procene da li je taj uslov ispunjen.

U godišnjem izveštaju Komisije o napretku država koje žele da uđu u EU, a koji treba da bude objavljen 12. oktobra, Komisija će želeti da nagradi Srbiju za privođenje ratnih zločinaca pravdi ove godine, navode ove diplomate.

Oni će, prenosi Rojters, takođe želeti da priznaju napore koje je Beograd uložio u cilju reformisanja institucija o borbi protiv kriminala i korupcije, što se smatra važnim koracima na putu ka EU.

Ali, zabrinutost oko tenzija u vezi sa Kosovom, znači da EU nije spremna da pokrene pregovore o članstvu.

"Gotovo je sigurno da će Komisija preporučiti da Srbija dobije status kandidata ali će postaviti uslove za početak pregovora," navode izvori iz EU.

Mnogi evropski funkcioneri se nadaju da će napredak Srbije na putu ka EU pomoći Beogradu da ostane čvrsto na putu reformi, ali zvaničnici u nekim evropskim prestonicama su besni zbog odbijanja Srbije da prizna Kosovo i žele da vide veći napredak u dijalogu Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima koji se vodi uz posredovanje EU, naveo je Rojters.

  • Dragoje

    01.10.2011 20:32
    Ma bitno da su oni sebi napunili dzepove ko da oni se brinu oko toga kada ce poceti pregovoti i da li ce ih uopste biti....do sada su bili losi a sada su najlosiji politicari na celu srbije.
  • Pedja

    01.10.2011 20:29
    Necemo mi u EU ni za dvadeset godina,jer su nam potrebne promene na svim nivoima a potrebna je za pocetak promena vlasti i izbori.
  • Pedja

    01.10.2011 20:25
    Nece niko sa nama da saradjuje,a pogotovu kada je na celu ovakvo nesposobna vlada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.