Država "sipa" novac u "Puteve Srbije", a oni dižu cene putarina da ostvare profit

Najavljeno poskupljenje putarine od devet odsto znači da će i iznos putarine od Novog Sada do Beograda (i obrnuto) iznositi 261 dinar.
Država "sipa" novac u "Puteve Srbije", a oni dižu cene putarina da ostvare profit
Foto: 021.rs

Prema još važećem cenovniku, za ovu putanju naplati se 240 dinara, piše Blic.

Kada se na to doda potrošnja goriva, za ovu putanju od oko 100 kilometra biće potrebno oko 1.700 dinara, sa potrošačem na benzin.
U "dizelašu" ova putanja bi mogla koštati manje i prema gruboj računici ona bi sa sve putarinom iznosila 1.300 dinara za jedan pravac.
 
Na relaciji od Beograda do Subotice, vozači će plaćati skoro 700 dinara, dok će putarina od Beograda do Niša umesto dosadašnjih 890 iznositi 970 dinara.
 
Najizraženije povećanje će biti na deonicama kod kojih je putarina sada oko ili više od 1.000 dinara, kao što su Beograd-Preševo i Beograd-Dimitrovgrad.
 
Kako piše Politika, "Putevi Srbije" su na petom mestu najvećih gubitaša na listi Agencije za privredne registre sa gubitkom od 4,9 milijardi dinara. Ove godine ovo preduzeće je dobilo najveće subvencije, ali ni to nije dovoljno za pozitivno poslovanje, zbog čega se od sledeće godine najavljuju poskupljenja putarine.
 
Predstavnici Fiskalnog saveta ocenjuju da subvencije za drumski saobraćaj rastu zbog povećanih ulaganja u obnavljanje državne mreže puteva, a predlogom rebalansa predviđen je i rast subvencija u ovoj oblasti sa 20, na gotovo 32 milijarde dinara.
 
"Ne treba gubiti iz vida ranija upozorenja iz nadležnog ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, čiji su zvaničnici još 2017. godine ukazivali na postojanje brojnih neefikasnosti i propusta u tenderskim procedurama", objašnjavaju.
Kako prenosi Politika, u fiskalnoj strategiji Ministarstva finansija planirano je da "Putevi Srbije" u 2022. godini imaju dobit 6,2 mlijarde dinara, a u prvih šest meseci ove godine neto dobit je izosila samo 1,2 milijarde.
 
Uz to, "Putevi Srbije" su, kako je 021.rs već pisao, gubili velike količine novca na sudske troškove i isplaćivanje naknada radnicima koji su ovo preduzeće tužili zbog nezakonitih otkaza, neisplaćenih radnih sati i mobinga. 
  • jova limanac

    01.12.2022 15:37
    Inače, na sajtu Puteva ni kalkulator putarina ne umeju da odrade kako treba. Ako odabereš Beograd - Preševo, dobiješ 1490din, ako odabereš Novi Sad - Beograd onda je 240din, a Novi Sad - Preševo 1720din (nedostaje 10din u zbiru)...
  • панкрт

    01.12.2022 14:26
    Жена ми ради у Путевима. Нема ни 60.000 плату. Али зато директори живе као богови и сваке године обећавају повећање плата и на крају ништа.
  • Nale

    01.12.2022 14:21
    Mafija na vlasti
    Od kad imamo brzi voz, više ni ne idem autom u Beograd. Sad samo da ne dignu i cene voznih karata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.