Milan St. Protić: Srbija da podigne ulog i traži članstvo u EU za stolicu Kosova u UN

Ne radi se više o Kosovu, ne radi se ni o opstanku Srba na Kosovu, radi se o opstanku ove zemlje i ovoga naroda, izjavio je istoričar Milan St. Protić.
Milan St. Protić: Srbija da podigne ulog i traži članstvo u EU za stolicu Kosova u UN
Foto: Medija centar Beograd

On smatra da bi Srbija trebalo da podigne ulog i traži punopravno članstvo u EU za stolicu Kosova u UN.

Upitan kako nova realnost u svetu, nastala od ukrajinskog rata, određuju poziciju Srbije u odnosu na kosovski problem, on je odgovorio da je Kosovo do izbijanja tog sukoba bilo lokalni problem, ali da je sada deo globalne kontroverze između Zapada i Ruske Federacije.
"Zato je rešenje tog pitanja ili nerešenje, sve zavisi iz čijeg ugla se gleda, danas mnogo značajnije nego što je bilo u prošlosti. Otuda se međunarodni činioci, i ovi zapadni koje vidimo na sceni i ovi ruski koji deluju iz potaje, toliko ozbiljno i prilježno tim pitanjem bave", smatra Protić.
Na opasku da u procesu ubrzanog rešavanja problema Kosova glavnu ulogu preuzimaju Amerikanci, on je primetio da Sjedinjene Države, na način sličan kao u vreme Dejtona, pokušavaju da pristupe kosovskom pitanju, ali nije preterani optimista da će to ići tako lako.
 
"Očigledno je da su oni smislili da stolicu UN ili bar članstvo u nekim važnim međunarodnim organizacijama za Kosovo obezbede tako što će se Srbima dati ta takozvana zajednica srpskih opština i da će se na tome stvar bar delimično razrešiti“, kaže Protić i navodi da ne vidi koji je istinski interes Srba na Kosovu i kako će se njihov život zaista popraviti ukoliko jedna takva zajednica bude bila formirana.
 
Odvajajući pitanje Kosova od evropskih integracija, dodao je, ova vlast je sebi vezala ruke i sada kusa tu kašu koju je sama zakuvala još 2013. godine.
 
"Prosta je činjenica da Srbi na Kosovu žive okruženi albanskom većinom i da tamo predstavljaju veoma raštrkanu manjinu. Ako žele da ostanu da žive tamo, oni sa tom realnošću moraju da se pomire. Svako drugo rešenje praktično ne postoji, osim iseljavanja", uveren je Protić.
 
Izlazak Srba iz institucija njemu izgleda kao "najava iseljavanja", kao poruka da "mi ne želimo da živimo u toj sredini i u političkim i ukupnim uslovima koji tamo važe".
 
Kako je ocenio, "ne radi se više o Kosovu, ne radi se ni o opstanku Srba na Kosovu, radi se o opstanku ove zemlje i ovoga naroda".
 
"Punopravno članstvo Srbije u EU treba da bude naš primarni cilj. U odnosu na taj cilj i na taj interes treba da se uklopi i naša politika prema Kosovu", poručio je Protić.
 
Kako je podsetio, i druge zemlje su primane u EU mimo reda i ispunjavanja svih zahteva i uslova, pa Srbija ne bi bila nikakav izuzetak.
 
On nemačko-francuski predlog razume kao ponudu "minimum za minimum".
 
"Od Srbije se traži minimalno, Srbiji se nudi minimalno“, rekao je i ocenio da "to što je tu navedeno ako je tako, a pretpostavlja da jeste i liči na Evropljane - to nije ništa".
 
Na pitanje šta onda vidi kao "maksimum za maksimum", Protić je odgovorio da bi to bilo punopravno članstvo Srbije u EU za stolicu Kosova u UN.
 
Prema njegovom mišljenju, "u tom slučaju svi dobijaju - Kosovo dobija ono što je za njih primarno u ovom trenutku, Srbija dobija ono što je njen dugoročan cilj, a Evropljani dobijaju to da su rešili jedno veliko pitanje bez podrške drugih i to na zaista evropski način".
 
"Za to, međutim, nije bila dovoljno hrabra ni prethodna vlast, a ni ona od 5. oktobra, dok je ova od toga miljama daleko. Na moju veliku žalost i na veliku štetu ove zemlje i ovoga naroda", rekao je Protić.
 
Kako je predvideo, "pitaćemo se za 20, 30 ili 50 godina gde smo i šta smo i onda će da se rone suze, ali se bojim da će biti kasno, ako i sad nije".
 
"To shvatanje nacionalnog interesa na temelju one stare nemačke parole krvi i tla, u našem modernom rečniku genoma i teritorije do te mere je kratkovido i kratkotalasno da ignoriše i negira istinske interese ove zemlje i ovog naroda", ukazao je Protić.
  • Voja

    27.01.2023 11:20
    Prota
    Prota je retko razuman lik iz BG škole.Ipak, mislim da su propuštene prilike.Sada samo treba da prihvate realnost i suoče sa kapitulacijom u Kumanovu.
  • Lucifer

    25.01.2023 11:23
    Mislim da bi rekli, "hahaha, dobar štos, a sad potpišite"
  • deda

    25.01.2023 10:36
    mir,mir,mir?!
    Ne mora da bude nikakvo iseljavanje Srba sa Kosova,Dojadilo nam vise ovo neckanje,dajte narodu da zivi i da se uklopi u zivot tu gde zive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.