Skoro 40 odsto dece ne zna da zaštiti svoje podatke na internetu, najugroženiji osnovci

Skoro 40 odsto dece od 12 do 18 godina ne zna da zaštiti svoje podatke na internetu, pokazalo je istraživanje organizacije "Propulsion".
Skoro 40 odsto dece ne zna da zaštiti svoje podatke na internetu, najugroženiji osnovci
Foto: Pixabay

Kako kaže Darko Soković, rukovodeći partner u ovoj organizaciji, pitanje je da li deca u potpunosti razumeju rizike i posledice deljenja svojih ličnih podataka na mreži.

"Zbog toga je ključno da deca od malih nogu uče o zaštiti podataka. Njihovom edukacijom u ovom domenu osiguravamo da se bezbedno i odgovorno kreću u digitalnom svetu. Pozivam roditelje, nastavnike i sve koji rade sa najmlađima da ih podrže da pročitaju i razumeju brošuru i pomognu im u primeni znanja u svakodnevnom životu", objašnjava Soković.

Da su najugroženiji učenici osnovnih škola, jer oni provode najviše vremena na društvenim mrežama i popularnim digitalnim platformama, smatra i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović
 
Ističe da je zato pripremljena Brošura pod nazivom "Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?" autora Dragana Ilića, uz pomoć programa "Nova pismenost" koji zajednički realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija "Propulsion".
 
Na skupu povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti održanom juče, Poverenik se osvrnuo i na upotrebu veštačke inteligencije.
 
"Za razliku od digitalizacije koja je, bez obzira na veoma visok nivo upotrebe savremenih tehnologija a posebno snažnih softvera koji je podržavaju, ipak pod, kako se čini, dovoljnom kontrolom i uticajem ljudskog faktora, veštačka inteligencija bi, ukoliko se pravilno ne kontroliše, mogla da se otrgne kontroli, što bi moglo prouzrokovati veoma teške posledice. U svakom slučaju, uvođenje novih tehnologija u obradu podataka o ličnosti, digitalizacija i korišćenje veštačke inteligencije ne smeju biti na štetu ostvarenja ljudskih prava i jednakosti među ljudima", naveo je Marinović.

Tokom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti zamenica Poverenika Sanja Unković predstavila je najnoviju publikaciju broj 8. pod nazivom "Zaštita podataka o ličnosti: Stavovi, mišljenja i praksa Poverenika".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.