Kurti: ZSO je aparthejd, može doći do novog rata ako pregovori propadnu

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da "nije nemoguće da dođe do novog rata ukoliko pregovori između Beograda i Prištine propadnu".

On je ponovio da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), jer je, kako tvrdi, to "aparthejd".

Kurti je to izjavio u u intervjuu za Dojče vele i dodao da za sada nema planova o sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da se nada da će se nastaviti pregovori na visokom nivou.

Kurti tvrdi da ukoliko dogovori propadnu, nije nemoguće da dođe i do novog rata i rekao da Priština jača bezbednosne i odbrambene kapacitete.
 
Ponovio je stav Prištine da potpuna normalizacija odnosa mora imati "uzajamno priznanje kao centralni deo".
 
Za deo Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO tvrdi da sadrži "rasističke elemente" i ponavlja da je  Ustavni sud u Prištini već odbio taj predlog. 
 
Prema njegovim rečima primena ZSO je "aparthejd", ponavlja da je formiranja zajednice bazirane na monoetničkoj osnovi neprihvatljivo i traži od Beograda da prvo formira zajednice u opštinama u južnom delu centralne Srbije ili Raškoj oblasti.
 
Na pitanje o tome na koji način planira da vrati Srbe koji su napustili institucije na Kosovu i Metohiji, Kurti je rekao da oni gradonačelnici koji su podneli ostavke više ne mogu da se vrate, već će morati da budu organizovani novi izbori.
Kurti kaže da odnosi Beograda i Prištine nisu normalni, a kako tvrdi to je zbog toga jer "Srbija nije normalna zemlja, već hibridni režim što je eufemizam za autokratiju".
 
Optužio je Beograd da je instruisao Srbe da napuste institucije na KiM, a "kriminalce na severu" KiM da se skrivaju iza naroda i nacionalnog identiteta.
 
Tvrdi da kosovska policija nikoga ne juri ni po etničkoj pripadnosti, ni po nacionalnom identitetu, već́ samo prema njihovim postupcima i ponašanju, bilo da je u pitanju pojedinac ili grupa.
  • @bela

    17.02.2023 10:48
    Zamisli da Srbi traže zajednicu srpskih opština u Crnoj Gori ili Hrvatskoj i Republika Srpska da proglasi nezavisnost i plan da se spoji sa Srbijom kao što to radi Kosovo? Ako već želimo da pravimo nacionalne države na Balkanu, Srbija bi najbolje prošla jer nas ima svuda okolo.
  • Takes two to Tango

    17.02.2023 10:04
    Logika
    Odnosi niau normalni jer obe strane nisu normalne.
  • andrija

    17.02.2023 08:33
    Samo jedna
    cinjenica a to je da i Kurtija i Vucica pritiska EU i Amerika da naprave takozvano mirno resenje za KiM na zadovoljstvo Amerike i EU koji su i stvorili taj problem i sada ucenjuju .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.