Potpuni fijasko: Proba državne mature zakazala, još nema rezultata testa

Đaci trećeg razreda gimnazija i srednjih stručnih škola, koji su polagali probu državne mature, još nisu dobili rezultate testa.
Potpuni fijasko: Proba državne mature zakazala, još nema rezultata testa
Foto: Pixabay
Predviđeno je bilo da preliminarni rezultati testa iz srpskog jezika budu objavljeni 5. juna na portalu Moja matura, a da učenici nakon toga mogu da ulože prigovore. Školama je stiglo obaveštenje od organizatora da se pregledanje odlaže, ali nisu dobili informaciju do kada.
Proba državne mature bila je zakazana za 31. maj, 1. i 2. jun. Planirano je bilo da đaci polažu test iz srpskog, matematike i treći da biraju sa liste opšteobrazovnih predmeta. Samo nekoliko dana pred testiranje škole su obaveštene da će učenici raditi samo test iz srpskog, a da se otkazuju druga dva testa. Razlog je odlaganje državne mature za dve godine. Ministarstvo prosvete predložilo je da se državna matura umesto 2024. godine, održi 2026. godine. 
Prosvetne vlasti su tada saopštile da je ovo testiranje državne mature važnije za sistem nego za učenike. Zapravo, državnu maturu će, ukoliko bude uvedena 2026. godine, polagati učenici koji su sada završili prvu godinu srednje škole, dok su probni test radili đaci treće godine srednje škole. 
 
Ministarstvu prosvete bilo je važno da se proveri kako funkcioniše softver za pregledanje zadataka, skening centri, portal na kome će da budu objavljeni rezultati, ali i štampanje testova, pakovanje u sigurnosne vreće, distribucija, piše Euronews Srbija.
 
Čim je završen test iz srpskog jezika uočeni su problemi sa softverom. Bilo je poteškoća i skening centrima, zatim sa softverskim pregledanjem zadataka zatvorenog tipa, gde je učenik trebalo da odabere jedno od ponuđenih rešenja.
 
Od 23 zadatka na testu samo je pet bilo otvorenog tipa, gde se od učenika očekuje da upišu odgovor. Te zadatke trebalo je da pregledaju nastavnici. Međutim, pregledači nisu mogli da se uloguju na onlajn platformu. Ubrzo je stiglo obaveštenje da se pregledanje testova odlaže posle 6. juna, ali nije precizirano do kada.
 
Ministarstvo prosvete: Problemi sa softverom
 
U Ministarstvu prosvete kažu da je proba državne mature organizovana kako bi se testirao ceo sistem i utvrdili eventualni nedostaci koje je potrebno rešiti pre nego što se pristupi implementaciji ovog ispita.
 
Navode da je tokom pregleda skeniranih testova iz srpskog jezika i književnosti utvrđeno da postoji problem sa softverom i pristupu pregledača zadacima koje je potrebno pregledati.
 
"To je izazvalo vremenska odstupanja od projektovanog plana i zahteva dodatna softverska podešavanja. Uzevši u obzir navedeno, kao i završetak redovne nastave, ministarstvo je donelo odluku da se pregledanje testova odloži za period posle 6. juna", navedeno je na sajtu Ministarstva prosvete. 
 
Ovim se u praksi pokazalo da sistem nije spreman za uvođenje ispita koji je trebalo da zameni prijemni na fakultetima, a na čijem uvođenju se radi od 2011. godine. Pokazalo se da čak nije spreman ni da odradi prvu vernu simulaciju testiranja.   
Odlaganje više puta
 
Planirano je bilo da državna matura bude uvedena 2024. godine. Međutim, Ministarstvo prosvete predložilo je da bude pomerena za 2026. godinu. Ovo nije prvi put da se pomera državna matura. Najpre je trebalo da bude uvedena 2021. godine, ali je pomerena za 2022. godinu, uz obrazloženje da se pomera kako bi je polagali učenici koji srednju školu završavaju po reformisanom programu. Novo pomeranje za još dve godine usledilo je, kako su objasnili iz Ministarstva prosvete, zbog epidemije virusa korona. 
 
Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je ranije za Euronews Srbija da je "razuman i primeren" predlog za odlaganje državne mature.
 
"Još puno stvari, procedura i  pravilnika treba pripremiti, a potrebno je do kraja urediti i tehnološku infrastrukturu. Očekivanja su bila da to sve pripremi 'Projekat državne mature', koji je u Srbiji bio prisutan od 2019. do 2023, ali to se nije desilo u meri koliko je to neophodno za bezbolno uvođenje mature", naveo je Ranđelović.
 
On je dodao da je ostalo puno posla do prve mature koja je, kako kaže, važan korak za sistem i ne sme se uvesti pre temeljne pripreme.
 
Kako je proba doživela organizacioni fijasko, pitanje je da li će državna matura biti samo pomerena ili se uopšte neće uvoditi.
 • Дуле

  11.06.2023 23:41
  Српски речено -ал` их деца ј...
 • Profa

  11.06.2023 14:59
  Pre nekoliko godina uvedeno je rešenje za malu maturu, delo jednog beogradskog fakulteta i radi dobro. Rešenje za veliku maturu je loše (testove moramo da sečemo jer skeneri ne mogu da skeniraju A3 format) i nije postojala potreba za njim ( može da se koristi rešenje za malu maturu). Inače ministarstvo prosvete je kupilo oko 8000 laptopova marke Tesla od iste firme. Tržišna vrednost takvog laptopa je oko 25.000 RSD ( intel celeron 1.1, 4GB RAM), a školama je stigla faktura sa vrednošću oko 50.000 RSD. Laptop računare su zadužili samo oni koji nisu imali izbora, ostatak stoji u magacinu da skuplja prašinu.
 • /

  11.06.2023 14:49
  /
  @Mali Perica
  sure, sure, slobodno.
  evo, posustaju subvencije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija