Dečak ranjen u "Ribnikaru" operisan u Čikagu, trenutno na rehabilitaciji

Dečak koji je teško povređen u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" operisan je u Čikagu.
Dečak ranjen u "Ribnikaru" operisan u Čikagu, trenutno na rehabilitaciji
Foto: FoNet

Kako je rekla ministarka zdravlja Danica Grujičić, doktori su zadovoljni operacijom, ali da su oštećenja teška i dečak je trenutno na specijalnoj rehabilitaciji.

"To je kičmena moždina. Pitanje je, takođe, i brahijalnog pleksusa na desnoj strani. Levu ruku je prilično dobro pokretao i pre te operacije. Šta će biti s nogama, sve je neizvesno. Najvažnije je da on veruje da može da se oporavi. Psihičko stanje je jako bitno. Nemam informaciju u kakvom je trenutno stanju. Dok je bio u Beogradu imao je faze i raspoloženja i neraspoloženja. Mlad je, dečak koji je bio vrlo aktivan, odjednom je postao zavistan od komplete tuđe nege. Nije lako", objašnjava Grujičić.

S dečakom su u Čikago otišli i roditelji, koji su, inače, doktori.
 
"Nadam da će oni, kao lekari, moći da vide kakva je to vrsta rehabilitacije na kojoj je dete i sve što nemamo ovde u zemlji pa da to i uvodimo. Uvek, i kada se prati neki pacijent, čovek može mnogo da nauči, da vidi da li postoji neka novina, da li možda mi nešto radimo bolje nego oni. Od svakoga možete nešto da naučite", kaže ministarka.
 
Devojka ranjena u maskaru u Mladenovcu kojoj je amputirana šaka je na rehabilitaciji.
 
"Kada prođe rehabilitacija videće se da li je pogodna za tu robotičku šaku. RFZO je preuzeo obavezu da sve to finansira. Kada se u bilo kojoj porodici dese takve tragedije, uvek je potrebna pomoć. Ali ne sme se pričati da država neće platiti ono što je strogo vezano za zdravlje i da se za to skuplja novac. Treba skupiti novac tim roditeljima, porodici, njoj samoj treba pomoći jer je ipak ostala bez šake. Ali, država će sve što je vezano za zdravstvo u slučaju sve te dece i tih mladih ljudi koji su povređeni, učiniti sve i platiti sve", navodi Grujičić.
Dodaje i da je devojčica, koja preminula u "Tiršovoj" dvanaest dana nakon pucnjave u "Ribnikaru", nažalost, od starta bila moždano mrtva.
 
"Mi smo ipak do kraja radili sve što smo mogli. Znate da time idete i protiv medicine, jer je dete moždano mrtvo, ali je dete i morate da učinite sve što možete", navodi Danica Grujičić.
  • Robot

    21.06.2023 00:18
    Htedoh reći
    Kad pre skupismo pare preko SMS-ova.
  • w/e

    21.06.2023 00:02
    pic related
    "Necije dete se nije vratilo kuci jer neko nije vaspitao svoje."

    Da se podsetimo, ukoliko je decak neuracunljiv, kakvim vaspitanjem se lece takva stanja?
    Da li su probali da vaspitaju svoju decu da ne maltretiraju vrsnjake? Ili mozda treba neko da vaspita svoje dete, da kada ga maltretiraju, nema svhre da to prijavljuje bilo kome, vec da cuti i trpi?

    Dokle ce vise smarati sa besmislenim sloganima i zahtevima?
  • Dobro je

    20.06.2023 20:59
    Kad može
    Da se leči u Čikagu. Sve najbolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija