FOTO, VIDEO: Održan protest ispred televizije Pink

U Beogradu je održan deveti protest "Srbija protiv nasilja".
FOTO, VIDEO: Održan protest ispred televizije Pink
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Građani su u protestnoj šetnji išli do televizije Pink, kako bi izrazili protest zbog najave održavanja novog rijalitija.
 
Aleksandar Jovanović Ćuta je oko 21.10 pozvao građane da se raziđu, a izvinio se i onima u KBC "Dragiša Mišović" zbog buke. Puštena je pesma "Vostani, Serbie".
 
Voditelj Smiljan Banjac je naveo da će do desetog protesta uslediti i "male diverzije i oblici građanske neposlušnosti". 
 
Nešto ranije, došlo je do verbalnog koškanja između predstavnika obezbeđenja Pinka i ljudi kod ograde u prvim redovima, ali se sve dobro završilo.
 
Preko zastave Srbije kojom je prekrivena zgrada TV Pink, bio je projektovan lik Olivera Ivanovića, uz pitanje ko ga je ubio.
 
 
Pojedini građani gađali su zgradu TV Pink toalet papirom. 
 
 
Transparent "Srbija protiv nasilja" se nalazio ispred ulaza u zgradu. Okupljeni ispred Pinka su uzvikivali "Nećemo Zadrugu" i "Ua".
 
Učesnici protesta su doneli i fotografije na kojima su prikazane scene nasilja iz rijalitija Zadruga.
 
FoNet (Marko Dragoslavić)
 
Predstavnici organizatora protesta su rekli da nemaju nameru da nasrću na zgradu, već da je ovo protest građana koji kažu da ne žele više nasilje i rijalitije.
 
Ispred zgrade TV Pink bio je veliki broj pripadnika privatnog obezbeđenja i puštana je muzika. 
 
 
Smiljan Banjac, sportski komentator, obratio se na početku protesta okupljenima ispred Skupštine Srbije, rekavši da su masovne tragedije koje su se desile u Srbije bile alarm za buđenje, ali da to vlast nije shvatila.
 
Foto: FoNet (Ana Paunković)
 
"Umesto toga dobili smo samo uvrede i napade. Napadaju se glumci, novinari, profesori, studenti. Građani koji samo žele Srbiju bez nasilja. Dobili smo odugovlačenje skupštinske sednice umesto toga i najavu novog rijaliti programa. E, zato idemo danas svi zajedno da pošaljemo jednu jasnu i jaku poruku - rijalitija neće biti! Dosta je bilo igranja sa životima dece i njihovom budućnošću", naglasio je.
 
Foto: FoNet (Ana Paunković)
 
Naveo je da niko od okupljenih nema ništa protiv Željka Mitrovića i protiv njegove televizije. 
 
"Nemamo mi ništa protiv Pinka i njenog vlasnika. Ali imamo protiv toga da koristi ono što pripada svima nama - naše resurse, nacionalnu frekvenciju za celodnevno sipanje mržnje i nasilja. Imamo protiv toga da krši zakone naše zemlje, a da ne trpi nikakve posledice. I ne, nije ovo samo vaša dedovina pa da je delite među sobom. Ovo je naša zemlja i imamo prava da se pitamo. Sa ovog mesta šaljemo jasnu poruku - rijalitija neće biti! Nasilje i zlo rastu u tišini, mraku i strahu. Zato i pokušavaju godinama da nas uplaše i ućutkaju i drže u tom mraku. Večeras poručujemo da više nikada nećemo ćutati na nasilje i nepravdu. Zato ćemo istrajati do kraja. Ako im glasa stotina hiljada građana nije dovoljan da ispune zahteve, cela Srbija će stati", naglasio je.
 
FoNet (Marko Dragoslavić)
 
Banjac je rekao da vlast može da očekuje nove vidove građanske neposlušnosti ako se ne ispune zahtevi građana.
 
"Ili će stati nasilje ili će stati Srbija", podvukao je.
 
 
"Moje ime je Emilija, moj otac nije predsednick, moja tetka ne živi u Kanadi i moj brat nije direktor neke velike firme. Više od pola mog života na vlasti je SNS. Slušajući o strašnim dešavanjima devedesetih, dvehiljaditih, pitam se kada ćemo da skinemo autoritarne vođe na prvi znak represije - kada ćemo da shvatimo šta je demokratija i kada ćemo da naučimo iz sopstvene istorije. Odgovor je logičan - to će se desiti kada mi, mladi, izađemo na ulicu. Ali šta ova vlast radi tim mladim i glasnim ljudima, nedavno su mnistar Aleksandar Martinović i državni sekretar Đorđe Dabić na društvenim mrežama i u Skupštini targetirali našeg druga i studenta Pavla Cicvarića i njegovu porodicu. Ali prekjuče su ovde, ispred skupštine, studenti izviždali sve one koji nisu osudili ove napade. Tada smo poručili da je dosta nasilja i da je napad na jednog od nas, napad na sve nas", navela je studentkinja FPN Emilija Milenković.
Glumica Bojana Novaković obratila se građanima ispred Skupštine Srbije.
 
Između ostalog, ona je poručila da je nasilje normalizacija agresije prema ženama, deci i slabijem. Na kraju je poručila da "sve mora da stane".
 
Foto: FoNet (Ana Paunković)
 
Osuđivani kriminalac Kristijan Golubović bio je ispred TV Pink pre dolaska građana i na sebi je nosio majicu sa natpisom "Dežurni krivac". Tu se zadržao oko 15 minuta.
 
Uoči protesta, zgrada televizije Pink potpuno je prekrivena ogromnom srpskom zastavom.
Protesti su ove subote održani u 15 gradova i opština u Srbiji, a u Nišu je šetnja odložena zbog jake kiše.
 
Osim u Beogradu, građani su šetali u Smederevu, Subotici, Kragujevcu, Leskovcu, Šapcu, Zrenjaninu, Pirotu, Vranju, Žagubici, Kraljevu, Kuršumliji, Jagodini, Prokuplju i Temerinu.
 
 
Bio je blokiran ulaz u Zrenjanin. Branislav Grubački osnivač pokreta Novi optimizam kaže da je Linglong metafora nasilja nad identitetom, prirodom, nad ljudima, smislom, radnicima.
 
"Mi ne želimo da budemo grad Linglonga. Linglong je najveća afera i najveće pravno nasilje u Srbiji i postaće evropski problem. Instalirati ovakvu fabriku na bogatu zemlju u srcu Banata je nasilje i to nasilje odslikava našu poruku. Borimo se protiv nasilja, blokiramo put na dva sata i očekujemo da vlast usvoji zahteve građana iznetih početkom maja", rekao je.
 
"Ovo kuda je krenula naša država, nije dobro. Zato mora da postoji deo naroda, da kaže da nismo na dobrom putu", rekao je u Kragujevcu Saša Jovanović, prijatelj i kolega nastradalog pilota Omera Mehića.
 
Podsetio je da je država iskoristila vojnike na mnogo načina i upitao da li znaju koliko je u Srbiji ratnih veterana, ratnih invalida i vojnih beskućnika.
 
"Nemaju za lekove, država ih je iskoristila", poručio je Jovanović. 
 
Foto: FoNet (Miki Jevtović)
 
Bila je blokirana raskrsnica u Kraljevu koja vodi ka Čačku i Raški. 
 
"Dolaskom SNS na vlast, nasilju su otvorena vrata. SNS zatvara oči na nasilje I još gore, koristi nasilje kao alat za gašenje političkog neslaganja", rekla je Ljubica Krivokapić, profesorka Visoke medicinske škole u Ćupriji.
 
Neformalna grupa "Mladi protiv nasilja" organizovala je svojevrsnu izložbu ispred sedišta Regulatornog tela za elektronske medije na kojoj su primeri kršenja Zakona o elektronskim emedijima od strane TV Pink i TV Hepi.
 
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
 
Protesti su počeli posle dve masovne tragedije, 3. i 4. maja, u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima su ubijena uglavnom deca i mladi ljudi.
 
Među zahtevima protesta je gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju kao i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.
 
Traži se i smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kao i rukovodstva Radio televizije Srbije.
 
Podsetimo, juče su u Beogradu i Novom Sadu organizovane blokade auto-puta.
  • Jednosmernost

    04.07.2023 07:49
    samo jednosmerno udri
    Svi na nac frekvenciji moraju da imaju kriterijume koje ima drzavna televizija i koji su daleko IZNAD kriterijuma svih privatnih tv u SVAKOM POGLEDU.


    Dakle rijaliti samo na kablovskoj. Nema priče to je jasno.

    Sve ostalo jednosmerno ne dolazi uz obzir.
    Meni su neki šetači rekli i pre glasanja za koga da glasam i koje tv stanice da gledam. Ja nisam nikom rekao šta da odaberu. Nema tog
    nemoj ovo gledaj ono.Nema toga zamenimo ovo onim . Ništa nije apsolutno dobro i tačno. To sto bi da se gasi jedno na račun drugog je to protiv čega se ometači kretanja i štetočine drzavnog budzeta bore. Postoji bezbroj medija a la zene u crnom i neko od njih ima povraćku to je ČINJENICA.Ne podnosim ništa jednosmerno.
    I nema ničeg na silu. Dobio si krc glas izigravaj 8==D i čekaj sledeći krug.
  • Zovem se Stevo

    03.07.2023 10:54
    INAČE
    Zamislite SNS botovi šta se dešava u Parizu zbog sumnjivog ubistva jedne osobe.
    A kod nas jedan ubije skoro pola razreda Beogradske OŠ, a drugi uubije skoro desetinu omladine u Mladenovcu i to tako reći dan za danom, i ništa??????
    Eto zato su protesti neophodni.
    Protest ispred PINK-a bio je VRH, sa do sada najboljim transparentom sa likovima 4 ubijene osobe. Taj transparent treba da je na čelu kolone, a iza njega treba da bude transparent ili sa likovima kao što su Krle, Dejan Vuk Stanković, Bokan, Šešelj, Olivera Zekič, Željko Mitrović, Marić,........, ili one lutke u robijaškim odelima.
    Treba ponoviti protest ispred PINK-a, to je matičnjak zla u Srbiji.
  • LN

    03.07.2023 00:13
    O botovskim lajkovima
    Drage sugrađanke "Sanja" i "Samo pitam", ne zvučite mi kao SNS botovi. Molim vas da obratite pažnju na broj lajkova i dislajkova na vaše i moje komentare. Čini mi se da SNS botovi lajkuju vaše komentare koje odražavaju apatičnost i anesteziju od želje da se suprotstavimo nasilju. Na komentarima 021 vesti je vrlo uočljiva SNS botovska aktivnost, pratim to duže vremena statistički. I nije u pitanju samo SNS kao partija nego udruženi poduhvat SNS, BIA, navijačkih huligana, narodnih patrola, upravnog odbora SPC, mafijaških organizacija raznih vrsta, nesretnih ludaka antivaksera, teoretičara zavere raznih vrsta, lažne fasadne opozicije, lokalnih šerifa... Ne dajte se, ne dajte da vam amputiraju kičmu i slome volju za životom i pravdom. Molim vas da ne dozvolite da vam to urade jer je to najgore od svega što vam rade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija