Mesecima vlast najavljuje da struja "mora da poskupi", a sad odjednom možda ne: Od čega to zavisi?

Da li će poskupljenje struje za domaćinstva 1. novembra izostati ne zavisi od "truda Vlade Srbije", već isključivo od toga da li planirane subvencije države u EPS mogu biti umanjene.
Mesecima vlast najavljuje da struja "mora da poskupi", a sad odjednom možda ne: Od čega to zavisi?
Foto: 021.rs
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije još razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o ceni struje i "trudiće se da ne bude poskupljenja ili da ono bude minimalno".
Prethodno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ako situacija sa energentima ostane povoljna, "neće biti potrebno poskupljenje struje", a potom je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.
Međutim, treba reći i to da je ministarka Đedović pre mesec i po dana ipak demantovala samu sebe rekavši da "Srbija mora da sprovede reforme u energetici i da one uključuju i povećanje cene struje i gasa". S obzirom da nadležni po ovom pitanju daju kontradiktorne izjave, individualni potrošači su zbunjeni da li ih od novembra čeka novi udar na kućni budžet kroz poskupljenja energenata ili pak do toga neće doći.
 
Eksperti ističu da to da li će od 1. novembra uslediti korekcija cene struje isključivo zavisi od volje nadležnih u Međunarodnom monetarnom fondu, a ne od veštine ubeđivanja predstavnika Vlade Srbije u pregovorima na tu temu.
 
Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da su različite izjave predstavnika vlasti u vezi sa poskupljenjem struje dnevno-političkog karaktera i da nisu utemeljene u realnosti.
 
"Srbija je potpisala sporazum sa MMF-om na osnovu koga je dobila kredit, a sa druge strane se obavezala da će u unapred određenim terminima povećavati cene struje i gasa. Može da se desi da MMF odustane od svog zahteva da do poskupljenja mora da dođe i 1. novembra, ali to isključivo zavisi od toga da li Vlada Srbije može da pruži određene garancije. Odnosno, da dostavi egzaktne podatke koji će potvrditi da će Vlada EPS-u, kako bi održavao svoje proizvodne pogone, dati manje novca nego što je predviđeno već donetim planovima. Samo u tom slučaju, ako je to moguće, i Vlada za to ima dokaze kroz cifre, predstavnici MMF-a mogu da odustanu od poskupljenja struje 1. novembra ili se odluče da ga umanje u odnosu na već predviđen iznos te korekcije", navodi sagovornik lista Danas.
 
Ekonomista Velimir Gavrilović kaže za Danas da izjave nadležnih da poskupljenja struje neće biti ili da će u slučaju da do toga ipak dođe iznos korekcije biti niži od planiranog predstavljaju pokušaj da se javnost umiri u uslovima ekonomske krize i visoke inflatorne stope.
 
"Svako poskupljenje struje i drugih energenata predstavlja dodatni udar na egzistenciju potrošača u Srbiji i Vlada, s obzirom da se očekuju novi izbori, to pokušava naravno da izbegne. Za vlast bi bilo najbolje da poskupljenje u novembru izostane ili da bude pomereno za period posle održavanja izbora sledeće godine. Ili bar da korekcija, ako je mora biti, bude manja od planiranog. Ipak, za to da do poskupljenja struje ne dođe potrebna je saglasnost dve strane, odnosno da takav stav zauzme i MMF. Da li će njegovi eksperti po tom pitanju imati identično mišljenje kao i predstavnici vlasti preostaje da se vidi", navodi Gavrilović.
Inače, u svom izveštaju objavljenom početkom leta Međunarodni monetarni fond je istakao da od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 odsto, a da će u maju 2024. godine uslediti nova poskupljenja sa istim procentima.
 
Takav zahtev MMF obrazlaže time da je "potrebno dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala prekopotrebna investiciona potrošnja u narednim godinama".
 
U toku ove godine potrošači struje i gasa su se već suočili sa dva poskupljenja. Prvo je nastupilo 1. januara kada se cena struje za domaćinstva povećala za osam, a gasa za 11 odsto. Do novog poskupljenja došlo je i 1. maja kada je struja za individualne potrošače poskupela osam odsto, a gas za deset odsto.
  • Dr Miggyy

    29.09.2023 07:45
    Српска струја није најјефтиниј

    Српска струја није најјефтинијаСтруја у Србији за домаћинства је скупља од струје у Турској, БиХ, С. Македонији, Албанији, Мађарској и Црној Гори, Украјини, Молдавији и КиМ.
  • Dr Miggyy

    28.09.2023 18:15
    I struja ode
    СТРУЈА НИКАДА СКУПЉА У ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ

    Струја од новембра поскупљује за 8% у просеку, а цена ће износити и то: без пореза и такси 10,26 динара/kWh (односно 14,29 динара/kWh са порезима и таксама). Oвo поскупљење је дело ММФ, а не наших власти. Оправдање је што је струја јефтинија него у ЕУ, а заборављају да је и наша плата, нижа у просеку, за 6-15 пута. Овакав поступак ΛV Брнабић показује колико им је стало до стандарда својих гласача. Цене су подигнуте до небеса (од Нове године за више од 25%), а пензије су порасле за 12,1%, а хвале се да су пензије никада веће у историји Србије, а износи у просеку 37,825 највећих динара. Када грађани плате све дажбине, стан, телефон, струја, вода и ваздух, шта им остаје за храну и гардеробу, то ће израчунату поменути наши највећи функционери ΛV Брнабић. Гласачи гладни неће моћи да дођу до гласачког места паметњаковићи.
  • Ka

    18.09.2023 06:59
    Predsedniče, molim vas da ne poskupi,kako ću kiflice da pravim? Gas je skup, struja mi ostaje,možda da žapalim ova drvca pa Smederevac i onda pravim kiflice? Ali kako ću odžačara da platim a u gradu Informatika uzima za dijamcarinu, možda da pokušam da žapalim Smederevac,ima tu dosta drva po parkovima? Možda tako da napravim kiflice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija