Tužilac u slučaju "Jovanjica" ima dva stana u Beogradu na vodi: Za dve godine skoro otplatio kredite

Tužilac Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) Saša Drecun vlasnik je dva stana u Beogradu na vodi, a kredite za njih je u roku od dve godine skoro u potpunosti isplatio, piše BIRN.
Policijski inspektor Dušan Mitić je svedočio u slučaju "Jovanjica", a tada je govorio o navodnoj opstrukciji predmeta i pritiscima tužioca Saše Drecuna tokom istrage.
 
Mitić je 25. juna ove godine svedočio u Specijalnom sudu za organizovani kriminal, kada je govorio o postupanju ovog tužioca.
Kako piše BIRN, nove primedbe ne postupanje Drecuna izneo je i inspektor IV odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Milan Isakov, koji je na auto-putu ka Nišu, zbog bahate vožnje, zaustavio automobil u kom je bio suvlasnik Jovanjice Predrag Koluvija, koji je potom i uhapšen. 
Svedočeći u junu i julu ove godine Dušan Mitić, tada još uvek na poziciji šefa operative IV odeljenja beogradske policije, kazao je da je bio veoma iznenađen pritiscima tužioca Drecuna, koji je tražio da vlasnik kompanije Jovanjica Predrag Koluvija bude drugoosumnjičeni u krivičnoj prijavi koju je policija podnela tužilaštvu nakon policijske akcije na Jovanjici u novembru 2019. godine.
 
Mitić je naveo i da je tužilaštvo odlagalo sa sečenjem biljaka pronađenih na Koluvijinom imanju, kao i da ga je Drecun tokom istrage ispitivao kao advokat odbrane, a ne kao tužilac i da "nije štitio svoje policajce".
 
U Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) Drecun je privremeno upućen neposredno pre policijske akcije na Jovanjici u novembru 2019. godine, na zakonom predviđen period od četiri godine. Pre toga je bio zamenik tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. 
 
Po dolasku u TOK, kako je BIRN utvrdio uvidom u katastar, Drecun je na kredit kupio stan od 109 kvadrata u Beogradu na vodi.
 
Takođe, Drecun je u leto prošle godine podigao kredit za kupovinu stana i garaže u Beogradu na vodi, poznatom po vrtoglavoj ceni kvadrata, zbog čega je na taj stan upisana hipoteka.
 
Reč je o četvorosobnom stanu površine nešto veće od 109 kvadratnih metara i o garaži od 12 i po kvadrata. Tužilac će zvanično postati vlasnik pomenutih nepokretnosti kada zgrada u kojoj se one nalaze, bude u potpunosti izgrađena i upisana u katastar.
 
Na dan zaključenja ugovora o kreditu, rata je iznosila oko 1.500 evra, dok je danas zbog rasta kamata rata ovog kredita, za godinu dana porasla za više od 350 evra i iznosi oko 1.870 evra, izračunao je za BIRN jedan bankar. Sa rastom rate za kredit, raste i ukupan dug koji banci treba da se isplati na ime odobrenog kredita.
 
U vezi sa ovom kupovinom, BIRN se obratio tužiocu Drecunu preko Tužilaštva za organizovani kriminal, ali odgovor u vezi sa tužiočevom imovinom nisu dobili, uz obrazloženje da to nije u nadležnosti TOK-a. 
 
BIRN-u se posle ovoga, međutim, javila supruga tužioca Drecuna, koja je rekla da ona želi da objasni poreklo novca kojim je nepokretnost stečena, rekavši da je u interesu cele porodice da objasni na koji način je nepokretnost kupljena. 
 
Kako je Jelena Drecun navela, prvi stan sa garažom u Beogradu na vodi kupljen je na kredit uzet u martu 2021. godine. Stan ima 113 kvadratnih metara i terasu od 35 kvadrata.
 
Sredstva za učešće neophodna za odobrenje prvog kredita, obezbedili su, kaže Jelena Drecun, prodajom stana i dva lokala u Kraljevu, u kom je tužiočev otac bio dugogdišnji sudija, a potom advokat, kao i od porodične ušteđevine bračnog para Drecun i tužiočevih roditelja.
 
Kao obezbeđenje da će kredit biti vraćen, banka je upisala hipoteku na dva stana u centru Beograda – jedan od 56 kvadrata i drugi u kom porodica Drecun živi i danas. 
 
Mesečne rate kredita uzetog za prvi stan u Beogradu na vodi, otplaćivane su godinu dana, kada su Drecunovi odlučili da kredit otplate u potpunosti.
 
To im je uspelo, kaže Jelena Drecun, sredstvima stečenim prodajom dva stana u centru Beograda, jedan od 56 kvadratnih metara i drugi od 41 kvadrata, kao i stana u Budvi od oko 35 kvadrata. 
 
Uz to, prodali su i garažu od 17 kvadratnih metara u centru Beograda. Nakon što su otplatili kredit, ostalo im je još novca od prodaje pomenutih nepokretnosti, pa njega daju kao učešće za novi kredit iz kog kupuju još jedan stan u Beogradu na vodi. 
 
"Znači, on je vratio to što je dugovao banci, zatvorio je kredit i obrisana je hipoteka sa oba stana. Nakon toga ostala mu je razlika tog novčanog fonda između ovog iznosa koji smo dobili prodajom nepokretnosti i iznosa koji je vratio banci i onda smo mi odlučili da kupimo još jedan stan, isto u Beogradu na vodi", kaže Jelena Drecun.
Za taj stan od 109 kvadrata i garažu od 12 i po, Drecun je kredit uzeo u julu 2022. godine na iznos, kako piše u javno dostupnim podacima u katastru, od 243.515,70 evra.
 
On, međutim, prema rečima njegove supruge, nedavno odlučuje da i deo ovog kredita, koji je uzet na 17 godina, prevremeno otplati. 
 
"Sada kada su krenuli stambeni krediti da, što se kaže, da divljaju i da skaču rate, mislim, to je već počelo onako poprilično da opterećuje, Saša je odlučio da prodaje i taj poslednji stan, znači, u istoj zgradi. I to je iskoristio da vrati deo stambenog kredita za ovaj drugi stan. Nije uspeo da vrati sve, ostalo mu je oko 55.000 evra, jer je u međuvremenu otplaćivao rate", kaže Jelena Drecun i pojašnjava da je za dve nove nepokretnosti u Beogradu na vodi prodato ukupno osam, koje su do tada bile u vlasništvu njenog supruga i njegove porodice. 
 
Podaci iz imovinskih karata javnih funkcionera u državnim organima, čija je nadležnost suzbijanje organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, ne objavljuju se na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Te podatke Agencija može da objavi tek po isteknu dve godine od prestanka javne funkcije. 
 
Osim što je pre preuzimanja slučaja "Jovanjica", najvećeg u karijeri, tužilac Drecun bio je poznat po vođenju slučaja protiv pripadnika Žandarmerije osuđenih na uslovne zatvorske kazne, jer su na Paradi ponosa 2014. godine intervenisali protiv Andreja Vučića i Predraga Malog, braće aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i aktuelnog ministra finansija Siniše Malog, koji su tom prilikom zadobili udarce pendrecima.
 
Tužioca je počeo da bije loš glas i nakon optužbi da je zaslužan za kampanju u tabloidima protiv tadašnjeg ombudsmana Saše Jankovića koji je utvrdio da su žandarmi upotrebili prekomernu silu, ali i da su Vučić i Mali izazvali reakciju policije.
 
Ceo tekst pročitajte OVDE.

Komentari 45

  • Svetlana

    28.09.2023 08:19
    Hulje
    Mafija nam je otela i zarobila domovinu!
    Sa mafijom se ne pregovara!!!
    Mafiju moramo uništiti!
  • Јована

    26.09.2023 21:43
    Ово није нормално
    Све је ово страшно болесно. Класичан пример организованог криминала који је метастазирао у Србији. Када тад многи ће морати да одговарају за ово злочиначко удруживање против уставног поретка Србије. Ако ово све прође као и до сада, Србија се нема чему надати, сем потпуноном колапсу и нестанку.
  • ZX

    26.09.2023 18:07
    Dopuna
    Tužiočeva supruga je izostavila podatak da je njen muž u slobodnom vremenu nosio gajbice na pijaci i tako ostvario dodatnu zaradu. Osim toga ona je štrikala čarape i džempere i prodavala ih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija