Evropski socijalisti traže istragu o izbornim nepravilnostima u Srbiji: "Očekujemo više standarde"

Partija evropskih socijalista (PES) je pozvala na hitnu i punu istragu navoda o neregularnostima tokom izbora u Srbiji, saopštila je ta organizacija.
Evropski socijalisti traže istragu o izbornim nepravilnostima u Srbiji: "Očekujemo više standarde"
Foto: 021.rs
"Izveštaji posmatračke misije Evropskog parlamenta i Oebsa nagoveštavaju da su srpske vlasti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić podsticali stvaranje neravnopravnih uslova za ostale političke partije koje su učestvovale na izborima", navodi se u saopštenju PSE.
 
Kako piše N1, generalni sekretar evropskih socijalista Đakomo Filibek je izjavio da je duboko zabrinjavajuće da su glavni međunarodni posmatrači jednoglasni u nalazima o neregularnostima tokom procesa glasanja.
"Kao neko ko snažno podržava evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana, PES očekuje više demokratske standarde u Srbiji – državi koja ima pun status zemlje kandidata i koja je u pregovaračkom procesu pridruživanja", naveo je Filibek.
 
Preliminalri nalazi međunarodnih posmatrača navode da je glasanje "bilo poremećeno oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa".
"Evropski socijalisti i demokrate pažljivo prate razvoj događaja posle izbora i želeli bi da vide punu istragu svih zvanično podnetih pritužbi", ističe se u saopštenju.
 
PES je podsetio da je već dao podršku evropskom poslaniku Andreasu Šideru, kojeg su srpske vlasti napale zbog iznetih nalaza o neregularnostima na izborima.
 
"Gledajući nasilje za vreme protesta opozicije posle izbora u Srbiji, posebno u Beogradu, PES poziva vlasti da daju sve od sebe kako bi pronašli mirno i demokratsko rešenje krize. Medijski izveštaji o navijačima, koje bi vlast mobilisala kako bi izazvali nasilne incidente tokom protesta opozicije, izazivaju ozbiljnu zabrinutost", dodaju evropski socijalisti.

Oni su podržali i izrazili solidarnost s Marinikom Tepić koja štrajkuje glađu, kao i sa drugim opozicionim poslanicima koji protestuju protiv izbornih neregularnosti.

  • Fotije

    30.12.2023 12:30
    A ko ste vi?
  • Samo pitam

    30.12.2023 10:56
    "Evropski socijalisti traže istragu o izbornim nepravilnostima u Srbiji"

    A šta na to kažu Dačić i Vulin, srpski socijalisti ... ?
  • zztop

    30.12.2023 10:50
    Pa i u srbiji socijalisti zabrinuti i razočarani ali iz posve drugih razloga ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.