Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije: Srbija "stabilna" među zemljama s raširenom korupcijom

Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije kaže da u autoritarnim režimima, gde nema vladavine prava, vlast nema ni želju ni potrebu da iskaže političku volju za borbu protiv korupcije.
Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije: Srbija "stabilna" među zemljama s raširenom korupcijom
Foto: Pixabay
Miroslav Milićević je kazao se uz korupciju autoritarni režimi lakše održavaju na vlasti.
 
Komentarišući pad Srbije sa 101. na 104. mesto svetske liste Transparensi internešenela po pitanju percepcije korupcije, rekao je da je sa sadašnjim indeksom 36, kao i u prethodne dve decenije od kako je rangirana na listi, Srbija "stabilno u grupi zemalja s raširenom korupcijom".
 
"Petu godinu uzastopno, Srbija se nalazi u ‘lošijoj polovini sveta’. Trenutno mesto na tabeli je najlošije u celom periodu od 2007. godine od kada je broj rangiranih zemalja jednak sadašnjem", kazao je on.
Na pitanje šta u praksi znači to što je Indeks Srbije o percepciji korupcije za sedam poena manji od svetskog proseka i za 28 poena lošiji od proseka Evropske unije, Milićević je rekao da će to uticati na ostvarenje prioritetnih ciljeva koje je Srbija proklamovala da teži EU standardima i punopravnom članstvu u EU.
 
"EU je definisala standarde koje Srbija treba da dostigne kroz pristupna poglavlja među koje spadaju Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i poglavlje 24 (Pravda, sloboda i bezbednost). Niti jedan od ovih ciljeva se ne može ostvariti u zemlji s visokim intenzitetom korupcije", naglasio je.
 
Prema njegovim rečima, posebno bi trebalo da zabrine to što Srbija sve lošije stoji i unutar tzv. Zapadnog Balkana, dok većina suseda napreduje.
"Bolje rezultate nego prošle godine su zabeležile Crna Gora (46), Severna Makedonija (42) i Albanija (37). To ukazuje da se intenzitet korupcije može smanjiti kada za to postoji jasna politička volja", naveo je.
 
Upitan kakve mogu biti posledice pada Srbije sa 101. na 104. mesto liste svetskih zemalja prema percepciji korupcije u 2023. godini, Milićević je rekao da pad na 104. mesto ukazuje na visok intenzitet i rasprostranjenost korupcije u javnom sektoru.
 
"To je faktor koji bitno utiče na analitičare i savetnike kada razmatraju političko, pravno, ekonomsko i bezbednosno okruženje u Srbiji. Međunarodne i etablirane firme i finansijske institucije nerado posluju sa zemljama s visokim intenzitetom korupcije zbog nestabilnih uslova i povećanog rizika poslovanja. Vlasnici nešpekulativnog kapitala dobro će razmisliti da li će svoj novac uložiti u Srbiji, a ukoliko ga ulože zahtevaće ogromne subvencije, političku zaštitu, posebne garancije i uslove", istakao je.
 
Dodao je da činjenica da izostaje uspeh u borbi protiv korupcije onemogućava napredak ka EU i zatvaranje poglavlja.
 
"Zemlja s visokim intenzitetom korupcije ne uživa međunarodni ugled i ima oslabljenu pregovaračku poziciju", objasnio je on.
 
Na pitanje da li je u tužilaštvu, sudstvu i policiji u poslednjih 10 godina izostala borba protiv korupcije u Srbiji, Milićević je kazao da je nefunkcionisanje institucija poprimilo zabrinjavajući karakter.
 
"Imamo tužilaštvo koje je inertno, ne deluje ni proaktivno ni neselektivno. Istražne radnje traju predugo i bez očekivanog epiloga. Kadrovska rešenja u tužilaštvu nailaze na osporavanje stručne javnosti. Sposobnost tužilaštva za fiskalnu forenziku nije ostvarena u očekivanoj meri. Glavni tužilac Srbije ne ispunjava očekivanja građana. Bez efikasnog tužilaštva borba protiv korupcije je izuzetno otežana", rekao je on.
Naglasio je da sudstvo nije oslobođeno političkog uticaja.
 
"Sudski postupci predugo traju, između ostalog zbog čestih odlaganja, a stručna javnost često smatra da donesena presuda nije očekivana presuda. Stiče se utisak nekažnjivosti krupnih potencijalno koruptivnih radnju u javnosti. Mesto direktora policije koji operativno rukovodi radom policije upražnjeno je više od godinu dana. Ministar kao politička ličnost ne može preuzeti obaveze direktora", kazao je predsednik Saveta za borbu protiv korupcije.
 
Dodao je da ukoliko korupcija ostaje nekažnjena i ukoliko se donose zakoni koji favorizuju pojedinca ili pojedine grupe ili delatnosti nasuprot javnom interesu, nastaje okovana država i omogućava se njeno trajanje.
 
"Zbog otimanja državnih resursa razvoj zemlje je otežan i usporen“, ocenio je.
 
Na pitanje kakav je odnos Vlade Srbije i nadležnih državnih institucija prema radu Saveta za borbu protiv korupcije, Milićević je rekao da Savet redovno svoje izveštaje dostavlja Vladi u kojima se nalaze i preporuke kako da se uočeni problemi potencijalne korupcije prevaziđu, ali da odgovora nema.
  • Zozon

    06.02.2024 09:24
    Mi smo uvek stabilni među najgorima..
  • Branka Black Rouse

    05.02.2024 23:12
    Paralele korupcije
    Kada bi Gospodin Kurti bio predsednik srbije, on bi srbiju vrlo brzo uveo u NATO i EU,napravio bi pravnu,ekonomski jaku drzavu bez korupcije, sa stabijnim pravnim i ekonomskim sistemom.
    A kada bi Vucic bio predsednik Kosova,on bi Kosovo upropastio ,opljackao i zaduzio isto kao sto je ucinio srbiji.
  • zztop

    05.02.2024 22:06
    Znači i milićević je fikus ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija