Crta o izveštaju izbora: Veoma loše ocenjeni; Stejt department pozvao Srbiju da primeni preporuke

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost saopštio je da finalni izveštaj o parlamentarnim izborima u Srbiji pokazuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno ugroženo.
Crta o izveštaju izbora: Veoma loše ocenjeni; Stejt department pozvao Srbiju da primeni preporuke
Foto: 021.rs
Crta u saopštenju navodi da je ODIHR, direktnije i preciznije nego u nizu prethodnih izveštaja, zaključio da su izbori održani u neravnopravnim uslovima, ukazujući na dominantnu ulogu predsednika države i sistemske prednosti vladajuće stranke, usled čega je, kako se navodi, zamagljena granica između države i partije, što je u suprotnosti s Kopenhaškim dokumentom OEBS-a i međunarodnim standardima.
 
"Ponovo je izražena zabrinutost zbog shema zastrašivanja birača, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa. Ocenjeno je i da građani nisu u dovoljnoj meri imali mogućnost da glasaju na temelju dobre informisanosti, i to zbog neadekvatnog izveštavanja većine nacionalnih medija", navela je Crta.
Dodala je i da je veoma značajno i to što je ODIHR, iako nije posmatrao beogradske izbore, istakao probleme u vezi sa biračkim spiskom i tvrdnjama o organizovanim migracijama birača, za koje je Posmatračka misija Crte dala snažnu argumentaciju.
 
"ODIHR ukazuje na izostanak efektivnog nadzora nad evidencijom birača i promenama prebivališta, zaključujući da je poverenje u birački spisak dodatno pogoršano neodgovarajućim reakcijama nadležnih institucija, uključujući ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. ODIHR je još 2012. godine istakao da je neophodna revizija i veća transparentnost biračkog spiska, koja se i ovog puta našla u izveštaju", stoji u saopštenju.
Stav ODIHR-a je, dodaje se, da preporuke date tom prilikom treba razmatrati zajedno s preporukama iz ranijih izveštaja, posebno s onim koje su neispunjene.
 
"Sedam prioritetnih preporuka iz novog izveštaja su uglavnom upućene Srbiji još 2012. godine i do danas se vode kao neispunjene. Podsećamo da je ODIHR do sada ocenio da su u proteklih 10 godina svega četiri prioritetne preporuke ispunjene", ocenila je Crta.
 
Stejt department : Srbija bez odlaganja da primeni preporuke ODIHR-a o izborima 
 
Stejt department je pozvao Srbiju da bez odlaganja primeni preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iznete u njegovom finalnom izveštaju o izborima u Srbiji, i pozdravio izraženu spremnost vlade Srbije da rešava pitanja istaknuta u izveštaju, prenosi danas Glas Amerike.
 
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u svom finalnom izveštaju iznela jasne preporuke kako treba da se rešavaju nedostaci uočeni tokom izbora u Srbiji 17. decembra, i nastavljamo da apelujemo na Srbiju da radi sa OEBS-om na implementaciji ovih preporuka, navodi se u pisanom odgovoru portparola Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.
 
"Očekujemo od vlade da tako postupi bez odlaganja", kažu u Stejt departmentu.
 
Misija ODIHR-a koja je posmatrala parlamentarne izbore u Srbiji, objavila je u sredu konačan izveštaj u kojem se konstatuje da izborni uslovi nisu bili jednaki za sve zbog učešća predsednika u kampanji i prednosti vladajuće stranke, ali da su izbori tehnički dobro sprovedeni. Takođe, da su osnovne slobode u kampanji generalno poštovane, ali je bila obeležena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.
 
ODIHR je dao 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić, rekla je u izjavi medijima u reakciji na taj izveštaj između ostalog da je Srbija već iskazala spremnost da sarađuje sa ODIHR-om na implementaciji preporuka.
 
"SAD pozdravljaju obećanje vlade Srbije da je spremna da rešava pitanja istaknuta u izveštaju ODIHR-a. Mi smo spremni da nastavimo da pomažemo Srbiji u jačanju demokratije na putu ka njenom cilju - evropskim integracijama", navodi se u odgovoru Stejt departmenta.
 
Američki diplomatski predstavnici su više puta ponovili da se od Srbije očekuje da sarađuje sa ODIHR-om u ispunjavanju preporuka za poboljšanje izbornog procesa.
 
U nedavnom intervjuu Glasu Amerike, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je da se od vlade Srbije očekuje da preporuke ODIHR-a ispuni do narednih izbora, bilo nacionalnih ili lokalnih.
 
Iz EU je posle objave finalnog izveštaja ODIHR-a stigla poruka da "izborni proces u Srbiji zahteva opipljiva poboljšanja i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja zemlje EU".
 
Portparol EU Peter Stano je naveo da je Evropska komisija u stalnoj interakciji sa Evropskim parlamentom i vlastima u Srbiji, kako bi se otklonile nepravilnosti i uzroci zabrinutosti institucija EU kada je reč o izbornom procesu.
"Očekujemo da se svi navodi o nepravilnostima na izborima nacionalni organi Srbije istraže na transparentan način, pre svega kada je reč o lokalnim izborima u Beogradu", rekao je Stano.
 
Evropski parlament je otišao korak dalje i pozvao u svojoj rezoluciji na međunarodnu nezavisnu istragu o neregularnostima na izborima u Srbiji.
 
Opozicija u Srbiji traži novo glasanje, pre svega u Beogradu, tvrdeći da su izbori pokradeni. Zbog navoda o krađi izbora nedeljama su održavani i protesti građana i dela opozicije.
 
Vlast u Srbiji negira bilo kakve izborne neregularnosti, ali naglašava da je spremna da radi na poboljšanju izbornog procesa u skladu sa preporukama ODIHR-a.
  • Cica

    01.03.2024 08:19
    Mica
    Ko krade ima pravo da laže u svoju odbranu, i zato su potrebni organi EU kao nepristrasan sudija
  • Gorki

    01.03.2024 08:12
    pogled u lepu budućnost
    Ovi divni ljudi našem predsedniku prave decu, što znači da će ga uskoro biti još više.
  • Aleksej

    01.03.2024 07:26
    Xexe
    Sta kazes botino?

    "A ne tamo neko spolja da nam diktira stavemo mi raditi!!!"

    Hahahahaha e ovo je naj komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija