ZUOV o primedbama na školske programe, udžbenike i lektire: Kritkuju oni koji ne razumeju

Rasprave o sadržaju školskih programa i udžbenika redovna su tema na društvenim mrežama i u medijima.
ZUOV o primedbama na školske programe, udžbenike i lektire: Kritkuju oni koji ne razumeju
Foto: 021.rs

Poseban slučaj je bio kada se sindikat policije obratio gimnazijama sa zahtevom za dobijanje informacija od javnog značaja u vezi sa obradom romana "Dorotej" Dobrila Nenadića, koji, prema njihovom mišljenju, ima neprimerene sadržaje sa scenama opisa seksualnog čina, podseća Danas.

Isti dopis stigao je i Ministarstvu prosvete od advokata koji piše u ime grupe roditelja.
 
Slične zamerke na račun nagrađivanog dela Dobrila Nenadića iznela je i majka učenika prvog razreda iz jedne vojvođanske gimnazije koja je u pismu Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) upitala po kom kriterijumu je "Dorotej" uvršten u školsku lektiru.
 
"Ovaj slučaj je još jednom pokazao da takav pristup kritike na osnovu izdvajanja nekoliko reči iz konteksta kompletne naracije vodi netačnom i neukom sudu o umetničkom delu", kažu za Danas u ZUOV.
Napominju da u nekim predmetima postoje veoma osetljive teme koje se tiču novije srpske istorije, a o kojima ne postoji konsenzus ni u naučnim krugovima, ni u javnosti.
 
"O mogim savremenim pitanjima ne postoji društveni konsenzus i to se u nekim momentima odražava na sadržaje u udžbenicima (na primer, podela južnoslovenskih jezika, ratovi 90-ih...). Zbog svega ovoga ZUOV je uvek otvoren za svaku vrstu konstruktivnog dijaloga sa javnošću i zajednički rad sa stručnom javnošću na unapređivanju i razvijanju programa nastave i učenja, posebno sada, u vremenu koje se brzo menja. Ipak, moramo reći da se primedbe koje su upućivane Ministarstvu i ZUOV-u uglavnom odnose na dela i segmente koji su istrgnuti iz konteksta i da to ukazuje na nerazumevanje i nesagledavanje celine - ishoda i ciljeva obrazovanja, odnosno na to da je data mogućnost onima koji taj proces ne razumeju i ne sagledavaju ga u celini da se u njega mešaju, kritikuju ga i diskredituju stručnjake koji učestvuju u procesu kreiranja obrazovnih politika", kažu u ZUOV-u.
 
Na nerazumevanje javnosti najčešće nailaze novine u programu, kako u sadržajima, tako i u metodičkom ppristupu.
 
Zlatko Grušanović direktor ZUOV-a za Danas kaže da bi javnost, pre nego što krene da upućuje kritike, morala da se informiše o tome kakva je strategija i koncept obrazovanja u našoj zemlji, kakve su težnje, u kojoj meri je obrazovanje otvoren proces u razvitku, a šta je uloga nastavnika u njegovoj realizaciji.
"Program jeste skup znanja i veština koje bi učenik trebalo da usvoji u različitim periodima učenja. Na osnovu tog skupa, nastavnik plravi svoj plan za jednu školsku godinu, kako bi najbolje sa svojim odeljenjima realizovao program", pojašnjava Grušanović. 
 
Kako zaključuje sagovornik Danasa, zato se teži da programi nastave i učenja budu otvoreni, kao i da nastavnici budu nezavisni i kreativni u odnosu na program. 
  • Velja

    09.03.2024 10:17
    Mikeni1@sbb.rs
    Treba da se uradi temeljna reforma obrazovnog sistema od strane strucnih ljudi.Da ministarstvo prosvete uzme nastavni proces u svoje ruke.
  • Roditelj

    08.03.2024 10:43
    sve i svasta
    Sadrzaji udzbenika su, blago receno,katastrofa!!!
    Nista nije prilagodjeno uzrastu dece.
    Prosla sam sve nivoe obrazovanja i puno ucila i obrazovala se ali ovo skolsko gradivo ne moze dati dobre rezultate. Papazjanija!!!!!
  • NNunited

    08.03.2024 09:56
    ...
    Zuov kritikuju nastavnici redom, pa se ne potresaju. Sto bi se potresali oko kritika nesteucne javnostim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija