Grubješić: Debata o Kosovu bila neravnopravna, Srbiji ostao mali manevarski prostor

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu Kosova bila neravnopravna.
Grubješić je naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bili protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.
 
Naglasila je u izjavi za Tanjug da usvajanje mišljenja izvestiteljke za prijem Kosova u SE Dore Bakojani ne znači i prijem Kosova.
 
"Ono što treba ponoviti jeste da to mišljenje nije obavezujuće za Komitet ministara koji je jedini vlastan da odlučuje o članstvu i o aplikaciji za članstvo. To jeste pretposlednji korak, ali onaj finalni dešavaće se u Komitetu ministara na sastanku 16. i 17. maja", navela je Grubješić.
Debata je, kako je naglasila, bila neravnopravna i mnogo više poslanika je govorilo u prilog izveštaja.
 
Dodala je da može da pohvali delegaciju Srbije koja je nastupala jedinstveno.
 
"Naša delegacija je nastupala jedinstveno i na komitetima i na plenarnom zasedanju i koja je podnela amandmane, koja je osporila to što su amandmani bili odbačeni, pa se o amandmanima ipak na kraju plenarnog zasedanja i raspravljalo", rekla je Grubješić i dodala da to sve ipak nije bilo dovoljno da se promeni većinski stav Parlamentarne skupštine.
Većinski stav jeste, kako je dodala, da se prihvati izveštaj Dore Bakojani i da se Komitetu ministara pošalje mišljenje, odnosno preporuka da se Kosovo primi u članstvo Saveta Evrope.
 
Podsetila je da je na strani Srbije, a protiv izveštaja bilo 29 glasova i 11 uzdržanih.
 
"To je nešto što ipak govori o stanju i o situaciji u samoj Parlamentarnoj skupštini", rekla je ona i podsetila da je za izveštaj bio 131 poslanik.
 
Za Srbiju je, kako je naglasila i dalje ključno pitanje Zajednice srpskih opština i da će u petak biti tačno 11 godina od kada je potpisan prvi Briselski sporazim i od kada je ZSO trebalo da bude formirana. Upozorila je da ako se sada ZSO ne formira, neće biti nikakve šanse da se ona formira kasnije, odnosno da Priština ispuni tu svoju međunarodnu obavezu ukoliko postane član Saveta Evrope.
 
"Tako da čitav taj izveštaj i čitava ta procedura koja je do sada sprovođena u SE upravo ide protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima počiva ta organizacija. Ona se na moju veliku žalost sve više pretvara u političku organizaciju, a sve manje se bavi onim zbog čega je osnovana, zbog čega je uživala ogromno poštovanje, zbog čega su svi želeli da budu vrlo aktivni i konstruktivni", kazala je Grubješić.
 
Na pitanje koliki je manevarski prostor za Srbiju u sledećih mesec dana, rekla je da on nije veliki, ali da se koristi svaki milimetar tog prostora.
"Nije nikakva tajna da se ozbiljnom akcijom naših državnih organa, pre svega mislim na posetu predsednika Vučića francuskom predsedniku Makronu, pojavi šansa da Francuska, a uz nju i još neka zemlja Kvinte, a pre svih Italija, zauzmu stav da se prijem Kosova odloži dok se ne ispune svi uslovi", rekla je ona.
 
Pre svega, kako je dodala, to bi bilo važno i za nas je najbitnije da se donese i zakon o eksproprijaciji - da se obustavi divljačka eksproprijacija koju sprovode vlasti privremenih prištinskih institucija na severu KiM.
  • @@@@Citalac

    18.04.2024 23:21
    A meni opet za još jednu nijansu simpatičnije da pored svih njihovih nedostataka vi ste uvek spremni da pokažete da i od njih ima gore. Bila je pauza gospodine "@@@Citalac" u tih 30 godina kada ovi nisu bili na vlasti, za to vreme nismo videli da se išta pomerilo po pitanju KiM a u korist Srbije, štaviše je bilo upravo suprotno. Ne samo što demonstrirate isto to upiranje prstom koje tako nadmeno kritikujete već ponavljate i taj besmisleni argument o nacionalizmu koji je ostalima doneo sve suprotno, veoma suptilno iako i komično izbegavate da imenujete prave krivce i prave upravljače tuđim sudbinama kojima pravo i pravda leži u topuzu, vama je najvažnije da su svi nevini i dobri osim Srba i Srbije. U pravu ste, taj "zli Zapad" ni blizu nije toliko zao koliko ste vi zli i pakosni prema svojem sopstvenom narodu, vaša sociopatska hrana koja vam je potrebna jeste da vašem narodu bude što gore ne bi li ste mogli što više srati po njemu a nalaziti svako opravdanje, koliko god ono bilo apsurdno, za sve ostale. Hvala vam na vašem poštenju i siguran sam da ćete se u tome još više usavršiti.
  • @@@Citalac

    18.04.2024 01:36
    Goran
    A meni je još simpatičnije vaše stalno pokušavanje da se be opravdate kako su drugi gori i od vas ali eto njih su "sudbina" i zli zapad nagradili.
    Imate hiljadu i jedanizgovor za sebe, ali ni jedan objektivni uspeh. Sa takvim stavom vašim kako su svi drugi isti ko i mi a samo mi plaćamo cenu smo i bombardovani 1999.g.
    Znate kako, mene su učili i u školi i kod kuće kad mi nešto ne ide da se latim toga što mi ide i da to usavršavam. I naravno preuzmem odgovornost za svoje greške. Evidentno vi radikali ste jedino usavršili dobro laganje i demagogiju i upiranje prsta u druge. Vama je jedino teško bilo da naučite da preuzmete odgovornost kad napravite štetu. A štetu činite, evo već, dobrih 30 godina u ovom naprednom ekonomskom tigru.
    Nastavite tako, Srbija će tačno pod šljivu jednu stati. I znamo svi će biti krivi sem vas i vašeg nacionalističko-deklerativnog štetočinstva koji samo prikriva nesposobost, neznanje i lopovluk.
  • @@Citalac

    17.04.2024 21:37
    Meni je simpatično to nepisano pravilo koje prati vas ljubitelje "istine" gde istorija pre Miloševića uopšte ne postoji te se od nas očekuje ovako da se pravimo kako je nacionalizam postojao samo u Srbiji. Ne deluje, poštovani gospodine "@Citalac", da su drugi platili tu cenu svojih "bljuvotina nacionalističkih", štaviše upravo je suprotno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija