Evropski mediji: Rezolucija o Srebrenici diplomatski fijasko za Zapad

Usvajanje rezolucije UN o genocidu o Srebrenici je "diplomatski fijasko" za Zapad.
To je "nacionalna vruća tema i nešto najbolje što može da se desi predsedniku Aleksandru Vučiću u ovom trenutku", to je bio i "iznuđen čin podeljene međunarodne zajednice" – ocene su medija u EU.
 
Nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" smatra da na unutrašnjem planu, s obzirom na to da će 2. juna u Srbiji izbori, Vučiću odgovaraju izgubljeno glasanje u UN i gnev koji je izazvao protiv Nemačke.
Francuski dnevnik "Mond" je ocenio da usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. "bio iznuđen čin podeljene međunarodne zajednice jer je izglasavanje rezolucije bilo daleko od jednoglasnosti".
 
"Mond" ukazuje na to da je "to dosad jedina rezolucija, posle onih o genocidu u Ruandi 2003. godine i holokostu 2005. godine, koju nije prihvatila većina članica UN, iako u njoj nije ni pomenuta bilo kakva odgovornost Srbije“.
Pariski list predočava da to "predstavlja dodatni simptom vladajuće podele u Generalnoj skupštini UN" i "guranje ustranu važnosti ‘zapadnog bloka“ više nije tabu u Njujorku".
 
Nemački portal "Dojče vele" prenosi analizu švajcarske radio-televizije SRF da je rezolucija usvojena "tek posle teške borbe i predstavlja diplomatski fijasko".
 
SRF navodi da je protiv te rezolucije glasalo 19 zemalja, među kojima su Srbija, Rusija, Kina i Mađarska, dok se 68 zemalja uzdržalo od glasanja. 
 
"To nije ubedljiv rezultat. To je šamar za Zapad koji je većinski podržao odluku", piše švajcarska radio-televizija.
 
SFR dodaje da je Vučić oštro napao pristalice rezolucije, koje je opisao kao "moćne, velike, bahate". Pitao ih je da li će ta rezolucija doneti pomirenje i odmah odgovorio:"Ne!" dodavši da "ona unosi razdor".
 
"Debata koja se nedeljama vodila ispred i iza kulisa UN, bila je sve samo ne pomirljiva. Mnoge delegacije država optužile su inicijatore da nisu pregovarali transparentno i da nisu bili dovoljno uporni u traženju konsenzusa", piše švajcarski SRF. 
U analizi se podvlači da je i trenutak za izglasavanje rezolucije bio "krajnje nesrećan" jer "zašto se sada bavimo genocidom koji se dogodio pre 29 godina, dok se u Gazi čine ratni zločini".
 
SRF zaključuje da sve to "još jednom pokazuje koliko su duboki razdori u UN i koliko je malo volje da se pokuša da se oni prevaziđu".
  • Novi

    27.05.2024 18:29
    Evolucija nepravde
    Rezolucija je evolucija nepravde prema Srbima koju sprovode zapadne sile sa Nemačkom kao nosiocem i koje su osmislile, učestvovale i upravljale ratovima devedesetih u nekadašnjoj državi bratstva i jedinstva.
  • AMBASADOR

    26.05.2024 13:42
    MADJARI
    Jedina zemlja koja gleda svoje nacionalne interesa koji su najbolji za Narod su Madjari.Skidam kapu i kada bi sve zemlje u svetu tako nastupale nebi bilo konflikta ni rata.Ako su nekad gressili sada pruzena ruka Srbini je prijateljska preko pktrebna i jednima i drugima.Korist imace Srpski i Madjarski narod kako i treba da dolikuje razumnim ljudima.Srbija i Madjarska postaju jedino tranzitno centralno cvorisste za distribuciju gasa i nafte za celu Evropu i to sa naj povoljnijim cenama.Koje sve druge zemlje nece imati.
  • Kako

    26.05.2024 13:06
    Vreme
    Bude odmicalo, broj izgubljenih ili dobijenih glasova biće zaboravljen a izglasana rezolucija i naša sramota zbog drugih ostaje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija