Kupaći kostimi iz Srbije izazivaju gušenje

Inspekcijske službe u Evropskoj uniji podnele su prošle godine dve prijave zbog opasnih proizvoda poreklom iz Srbije koji su se našli na tržištu EU, objavljeno je u najnovijem izveštaju Evropskog brzog sistema upozorenja potrošača Rapeks (RAPEX).
Inspekcijske službe u Evropskoj uniji podnele su prošle godine dve prijave zbog opasnih proizvoda poreklom iz Srbije koji su se našli na tržištu EU, objavljeno je u najnovijem izveštaju Evropskog brzog sistema upozorenja potrošača Rapeks (RAPEX).

Sa Kipra je stigla prijava da kupaći kostim za devojčice brenda "ges" (Guess), proizveden u Srbiji, može da izazove gušenje zbog čega je naloženo povlačenje tog proizvoda sa rafova. U februaru ove godine bugarske inspekcijske službe prijavile su srpsku posteljinu marke Kristal jer je sadržala opasne materije, ali to će ući tek u izveštaj koji se odnosi na ovu godinu.

Više od 1.800 proizvoda u EU označeno je kao opasno, a naročito garderoba i tekstil, igračke i mehanički uređaji, navodi se u izveštaju RAPEX-a za 2011. godinu, u kojem se kao jedini proizvod iz Srbije navodi dečji bikini. Više od polovine proizvoda označenih kao "opasni" u Evropskoj uniji poreklom su iz Kine.

Garderoba i tekstil su uglavnom obeleženi kao opasni zbog rizika od gušenja ili iritacije, a igračke zbog rizika gušenja.

U izveštaju RAPEX-a se navodi da je za grupu prijavljenih proizvoda najčešći rizik od povrede (26 odsto), zatim hemijski rizik (19 odsto) i rizik od gušenja (15 dsto). Kako se navodi, najviše prijava je stiglo iz Španije, Bugarske, Mađarske, Nemačke i Velike Britanije.

  • 11.05.2012 05:33
    Verovato se tekstilna industrija i dizajneri udruzili sa kineskim proizvodjacima robe koje DOLAZI NA NASE TRZISTE
    te imamo ovako "pozitivnu" ocenu za nase proizvode
  • 10.05.2012 14:21
    Vrsni dizajneri na pravim pozicijama.
    Sigurno mesar obraduje kostime dok dizajner pece svinje sa stilom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija