Petrović: Uskoro veći izvoz, a manji uvoz mesa

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je da će vlada uskoro subvencionisati tov teladi sa 50 evra i prasadi sa pet evra po grlu, kako bi bio smanjen uvoz mesa.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je da će vlada uskoro subvencionisati tov teladi sa 50 evra i prasadi sa pet evra po grlu, kako bi bio smanjen uvoz mesa.

Na domaćem tržištu nema dovoljno mesa i trenutno se uvozi, ali veoma brzo uslediće podsticaji vlade za tov grla stoke, rekao je Petrović.

On je istakao da je u poljoprivredi u protekle dve godine počeo skokoviti izvoz od po pola milijarde dolara godišnje i Srbija je tokom 2011. izvezla poljoprivredne proizvode za 2,5 milijarde. "Da u ovom trenutku imamo 25.000 tona goveđeg mesa mogli bi sve da izvezemo", kazao je Petrović koji je predočio da je proizvodnja mleka povećana, a počeo je i izvoz sirovog mleka iz Srbije.

- Domaća poljoprivreda učestvuje sa 10 odsto u bruto domaćem proizvodu zemlje i oko 800.000 porodica ostvaruje prihode od poljoprivrede, a polovina od toga se bavi samo tom delatnošću. Ipak, generalni problem je nedostatak gotovog novca, zbog čega je resorno Ministarstvo regresiralo gorivo za ovogodišnju setvu i obezbedilo oko tri milijardi dinara iz budžeta - naveo je Petrović.

Petrović je upozorio da će Ministarstvo strogo kontrolisati da li je na pravi način iskorišćeno 12.000 dinara subvencija po hektaru i dodao da je ove godine uvedena novina - "referentni prinos". Ukoliko se ustanovi da novac od subvencija nije utrošen na pravi način, poljoprivredni proizvođači će morati da vrate novac, rekao je Petrović.

Ministar poljoprivrede je najavio da će u naredne četiri godine biti izdvojeno oko četiri do pet milijardi evra za sistem navodnjavanja koji će pokriti oko 1,1 miliona od 4,2 miliona hektara obradive površine kolikoima u Srbiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija