Lajčak: Važan je program, a ne izgled Vlade

Lider SNS i izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić se u današnjem razgovoru sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom založio za brzo formiranje vlade, kao i da će insistirati na nastavku evropskog puta Srbije.
Lider SNS i izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić se u današnjem razgovoru sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom založio za brzo formiranje vlade, kao i da će insistirati na nastavku evropskog puta Srbije.

 

U saopštenju SNS se navodi da je Lajčak, koji je i izaslanik visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, čestitao Nikoliću pobedu na izborima i poželeo mu svaku sreću u daljem radu. Nikolić je tokom razgovora sa Lajčakom rekao da se zalaže za brzo formiranje nove Vlade Republike Srbije, koja će imati zadatak da se što pre uhvati u koštac sa problemima sa kojima se građani danas suočavaju.

Kako se u saopštenju naglašava on je istakao da će u svom radu posebno insistirati na nastavku evropskog puta Srbije, na stvaranju nacionalnog konsenzusa za rešenje problema Kosova i Metohije, na borbi protiv korupcije i kriminala, a pružaće svaku potrebnu pomoć Vladi Srbije pri stvaranju novih radnih mesta. Nikolić je saopštio gostu da će mu cilj biti stabilizacija ekonomskih i socijalnih prilika, kako bi Srbija mogla da postane normalna i moderna evropska zemlja, navedeno je u saopštenju naprednjaka.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, koji je došao u Beograd na razgovore sa srpskim zvaničnicima i liderima glavnih političkih stranaka, sastao se jutros s predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, rečeno je agenciji Beta u ambasadi Slovačke. Posle susreta, Lajčak se u sedištu Srpske napredne stranke sastao s novoizbranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Kako navode u ambasadi, slovački ministar u Beogradu će odvojeno razgovarati i sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem. Jeremić i Šutanovac su visoki funkcioneri Demokratske stranke. Slovačko Ministartsvo spoljnih poslova saopštilo je uoči Lajčakove posete da će teme razgovora biti situacija u Srbiji posle opštih izbora i evropske integracije Srbije.

Kako je najavljeno, Lajčak u Beograd donosi i poruke šefa Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i šefice evropske službe za spoljne poslove Ketrin Ešton, a glavni cilj posete je upravo sastanak s predstavnicima glavnih političkih partija u Srbiji. Prema njegovim rečima, sada je važno kakav program i prioritete će imati nova vlada, a ne kako će izgledati. Pored tradicionalnih bilateralnih tema, takođe privredne saradnje, Lajčak želi s Jeremićem i liderima glavnih srpskih političkih stranaka da razgovara i o regionalnoj saradnji na Balkanu, saopšteno je u Bratislavi.

Podsećamo, slovačka jednostranačka vlada na čelu sa liderom socijaldemokrata iz stranke SMER Robertom Ficom, formirana posle izbora 10. marta, dobila je pre nedelju dana poverenje parlamenta za program u kojem u spoljno-političkom delu prioritet ostaje podrška evrointegracije zapadnog Balkana. Kada je u pitanju priznanje Kosova na slovačkoj političkoj sceni vlada konsenzus ma ko da je u Slovačkoj na vlasti, da zvanična Bratislava samostalno Kosovo ne priznaje sve dok svoj stav eventualno ne promeni Srbija.

  • 24.05.2012 11:56
    A program im je u skladu sa izgledom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija