Dinkić: Srbija je u recesiji

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da se Srbija nalazi u recesiji, jer podaci pokazuju pad BDP u prvom kvartalu od 1,3 odsto, a u drugom 0,6 odsto.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da se Srbija nalazi u recesiji, jer podaci pokazuju pad BDP u prvom kvartalu od 1,3 odsto, a u drugom 0,6 odsto.

Dinkić je napomenuo da se radi o preliminarnim podacima "i situacija može samo da bude gora, bolja sigurno nije". Situaciju u privredi dodatno otežava suša, rekao je Dinkić i najavio mere u vidu regresa za nabavku đubriva, semena i goriva.

Govoreći o budžetu, Dinkić je rekao da deficit konslidovanog računa iznosi preko sedam odsto BDP, dok je deficit budžeta Republike preko pet odsto BDP-a i podsetio da je planirani deficit bio 4,25 odsto.

Dinkić je podsetio da kada je u vladi Mirka Cvetkovića primio dužnost ministra, u budžetu je bio suficit od 1,1 milijardi evra, a danas je u pitanju deficit od 2,2 milijardi evra. Ukupan minus u budžetu danas iznosi oko 225 milijardi dinara, a kada se dodaju obaveze koje nisu budžetirane kao što su obaveze prema Fijatu od osam milijardi dinara i oko milijardu dinara za eksproprijaciju zemljišta na Koridoru 11, onda deficit iznosi oko 235 milijardi dinara, precizirao je Dinkić.

Javni dug Srbije je pre pet godina iznosio oko 30 odsto BDP, a danas je oko 55 odsto BDP, prema metodologiji NBS, a prema metodologiji Ministarstva finansija 53,5 odsto, rekao je Dinkić. Struktura javnog duga je takva da ima jako povoljnih kredita, koja je Srbija uzela, naveo je Dinkić i dodao da je svaki kredit sa kamatom preko pet odsto preskup za zemlju, a takvih je oko jedne trećine u ukupnim dugovima.

  • 08.08.2012 18:05
    Ma kakva recesija, drzava lupila o ledinu, prazne kase,
    sta ce biti sa bivsim clano IO Agrobanke,
    uzeo 600.000 evra...i gde je sada....
    ladi svoje t...ise na nekoj mondenskoj obali

    a koliko je samo takvih, e zbog toga je drzava u krizi, zbog lopovluka
    i to za 22 godine dva puta (od devedesete pa do sada) sto je mnogo mnogo je
    samo da podsetim, tako je i milosevic dozvoljavao kradju, novci na kipar, rusiju itd

  • 08.08.2012 16:41
    ajd molim te ne pricajte, nego vec nesto i radite a ne samo da trpate svi od reda u svoje djepove

    ko ce zaraditi za toliko lezi-lebovica
    i srbija u recesiji, a ko je doveo do takvoga stanja
    nisu valda obicni gradjani,

    zasto imamo toliko eksperta ekonomista

    da nam kaze ono sto znamo

    nego ajd vi lepo smislite nesto pametno, a ne samo da prodajete
    a prodajete i ono sto donosi profit
  • ZoranNS

    08.08.2012 15:42
    Bombasti Dinkić
    Taj čovek je neverovatan, pa do juče je bio u toj vladi, a i u drugim vladama, ponaša se i daje izjave kao da i njegovi prsti nisu debelo mešali tu kašu za koju jedino mi narod nismo krivi. Samoreklamer i kao najagresivniji i na ključnim mestima on će opet obezbediti pare za svoje avanture, a drugima šta ostane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija