Janković: Država odgovorna za naplatu doprinosa

Zaštitnika građana Saša Janković počeće drugi mandat zahtevom za izmenama zakona, kako radnici više ne bi trpeli posledice nesposobnosti države da od poslodavaca naplati penzijske i zdravstvene doprinose.

Zaštitnika građana Saša Janković počeće drugi mandat zahtevom za izmenama zakona, kako radnici više ne bi trpeli posledice nesposobnosti države da od poslodavaca naplati penzijske i zdravstvene doprinose.

Od 1991. do 2010. godine, penzijski staž tri puta je naknadno povezivan o trošku države, a zbog neplaćanja zdravstvenih doprinosa, svakog trenutka oko 100.000 radnika nema overenu knjižicu. Iako Poreska uprava saopštava da je broj firmi koje uplaćuju doprinose povećan za 10 odsto - od kada banke izveštavaju o uplatama, mada 50.000 preduzeća to i dalje ne čini.

Neke firme sada, uplaćuju doprinose, ali ne isplaćuju zarade, a zaštitnik tvrdi da je "za svako izbegavanje zakonskih obaveza odgovorna država, zbog čega građani ne smeju da trpe". "Pripremam da vladi podnesem inicijativu da zaduži svoja ministarstva da pripreme izmene nekoliko zakona, zakona o penzijama, zakona o zdravstvenom osiguranju sa ciljem, da ako država ne obezbedi poštovanje zakona bude garant građanima u ostvarivanju prava, što je ustavom zagarantovano", kaže zaštitnik građana Saša Janković.

Da je država odgovorna ako privrednici ne plaćaju doprinose, saglasni su i u Asocijaciji malih i srednjih preduzeća, ali smatraju da ona ne treba da preuzme plaćanje. "Problem plaćanja doprinosa mora da se rešava određenim redosledu. Prvo rasterećenje poreza na rad, zatim uterivanje najvećeg broja poslodavaca koji rade u sivoj zoni, zatim rigidna naplata poreza, što će odvesti 30 odsto tih preduzeća, a i mnoga državna u likvidaciju", ističe Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija