Litvanija koči Srbiju zbog Jeremića?

Od 27 država članica EU jedino Litvanija nije ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Uniji.

Od 27 država članica EU jedino Litvanija nije ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Uniji.

Vlasti u Vilnjusu najavljivale su da je to praktično završena stvar, jer je ratifikacija uključena u prolećno zasedanje parlamenta, koje je trebalo da bude održano krajem juna. Iako je u javnosti spekulisano da je "kamen spoticanja" sporna privatizacija Beogradske industrije piva, koju je kupila jedna litvanska kompanija, ipak veći razlog je nadmetanje litvanskog i srpskog kandidata za mesto predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje je na kraju pripalo bivšem ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću, piše Danas.

Da podsetimo, Jeremić je u januaru podneo kandidaturu na tu funkciju, iako se već odavno znalo da Litvanci imaju svog predstavnika, ambasadora pri UN Dačijusa Čekuolisa i da oni pretenduju na mesto predsedavajućeg GS UN.

"Sve ima svoju cenu"

Saradnik Instituta društvenih nauka Ognjen Pribićević  kaže da činjenica da Litvanija nije ratifikovala SSP "svakako ima veze sa Jeremićevom pobedom u Ujedinjenim nacijama i sa poništenjem privatizacije Beogradske industrije piva".

"Sve u životu ima svoju cenu i verovatno ćemo morati da plaćamo ceh za predsedavanje GS UN i za BIP. Pitanje je kako će se ključni igrači u evropskim integracijama, pre svega države Zapada, u prvom redu Francuska i Nemačka, ponašati prema Srbiji. Te zemlje sada sede i čekaju da vide koje će poteze preduzeti nova Vlada Srbije, naročito kada je reč o kosovskom pitanju. Litvaniji je, nesumnjivo, u interesu da odugovlači sa donošenjem odluke o ratifikaciji, ali ako zapadne zemlje pozitivno ocene Srbiju i parlament te države će morati da ratifikuje SSP", smatra Pribićević.

Inače, sve članice Unije su ravnopravne i imaju mogućnost da zaustave odluke Brisela, kao što je to slučaj sa Grčkom koja već godinama blokira napredak Makedonije u evrointegracijama zbog spora oko imena ove bivše jugoslovenske republike.

  • ZoranNS

    14.08.2012 15:52
    Pera, Anonimus, G,
    Molim vas objasnite ovom narodu, ako pretsedavanje Generalnom skupštinom "ništa" zašto se onda Litvanci ljute što nisu oni ti koji predsedavaju tim ništa. Prestanite ljudi da ističete svoje neznanje, nekada je bolje ćutati. Ceo rad Jeremića treba ocenjivati na kraju njegovog mandata.
  • 14.08.2012 14:20
    @ Ajde
    Pa gospodine/odjo ovo sto sam izjavio NIJE IZ MOJE GLAVE , gledao sam BBC program pre mesec dana posvecen kriminalcima iz Rumunije , Litvanije , Bugarske , Poljske , Albanije operiraju u Londonu , Barseloni , Rimu itd i NISU SPOMINJALI Arkana niti Srpsko podzemlje (:
  • ajde?!

    14.08.2012 13:20
    Radenko, interesantniji od džeparoša su najveći dileri droge, razbojnici i ubice. Pink panter, Šarićev klan, Zemunski klan, Arkan... SRBI FAKT ISTINA !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija