Strazbur vraća staru deviznu štednju

Slovenija i Srbija moraće da reše problem stare devizne štednje Invest banke i Ljubljanske banke, presudio je sud u Strazburu.
Slovenija i Srbija moraće da reše problem stare devizne štednje Invest banke i Ljubljanske banke, presudio je sud u Strazburu.

Dok se u Ljubljani o presudi danima polemiše, iz srpskog Ministarstva finansnija poručuju da će se o tome javno izjasniti tek kad se vide koje su implikacije.

Srbija i Slovenija odgovorne su za vraćanje novca štedišama Invest i Ljubljanske banke - odluka je suda u Strazburu. Troje građana koji su se žalili Evropskom sudu dobiće po četiri hiljade evra kao naknadu za nematerijalnu štetu ali, što je važnije, presuda će biti model po kome će se postupati i u slučaju ostalih štediša. Iz Ljubljane i Beograda najavljuju žalbe.

Za štediše pravda, za dve države Pandorina kutija. Presudom suda u Strazburu Slovenija i Srbija moraće da reše problem stare devizne štednje Invest banke i Ljubljanske banke. Iako je doneta na osnovu tri slučaja, ta presuda važiće za sve one koji su u sličnoj situaciji, odnosno koji su u tim bankama štedeli pre rata i ostali bez novca.

Strazbur već računa na 8.000 podnosilaca, ali štediše tvrde da ih ima na desetine hiljada.

"Mi smo osnovano udruženje na nivou BiH od Ministarstva pravde BiH i mi vodimo kompletnu dokumentaciju BiH. Invest banka Beograd duguje 94,3 miliona dolara bez kamata 20 godina", kaže Slavoljub Nikšić iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

Za dve decenije dug je, računaju, narastao na 200 miliona evra. Toliko od Srbije očekuje oko 40.000 štediša Invest banke u BiH. Istovremeno, 120.000 štediša iz te zemlje i 300.000 iz Hrvatske od Ljubljanske banke očekuju 185 miliona evra, odnosno tri milijarde sa kamatom, računica je Udruženja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija