Zemni ostaci kraljice Aleksandre stigli u Beograd

Zemni ostaci kraljice Aleksandre Karađorđević, supruge poslednjeg srpskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, oko 15.30 sati stigli su iz Grčke u Beograd.

Zemni ostaci kraljice Aleksandre Karađorđević, supruge poslednjeg srpskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, oko 15.30 sati stigli su iz Grčke u Beograd.

Kovčeg kraljice Aleksandre, koji je iz Atine prenet u pratnji prinčevske porodice Karađorđević, na beogradskom aerodromu dočekali su specijalni savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, ambasador Grčke u Srbiji Demosten Stoidis i episkop hvostanski Atanasije Rakita.

Zemni ostaci supruge kralja Petra Drugog, čiji su kovčeg na aerodromu u narodnoj nošnji nosili članovi Udruženja "Kraljevina Srbija", biće preneti u kraljevsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog gde će srpski patrijarh Irinej služiti pomen.

Nakon pomena, dvorska kapela u kraljevskom kompleksu na Dedinju biće otvorena za mimohod građana svake subote i nedelje od 10 do 14 sati, sve do 26. maja, kada će zajedno sa svojim suprugom kraljem Petrom Drugim i njegovom majkom kraljicom Marijom biti sahranjena na Oplencu.

Kraljica Aleksandra je ćerka kralja Aleksandra od Grčke i princeze Aspazije od Grčke i Danske. Rođena je u Atini 25. marta 1925. godine, a umrla je 30. januara 1993. u Istočnom Saseksu u Engleskoj i sahranjena na Kraljevskom groblju palate Tatoi u blizini Atine.

Školovala se u Vestfildu, pa zatim u školi Hitfild, a posla završenog školovanja u Engleskoj živela je u Parizu.

Za poslednjeg jugoslovenskog monarha udala se 1944. godine u Velikoj Britaniji.

Kralj Petar Drugi, njegova majka kraljica Marija i supruga kraljica Aleksandra biće sahranjeni 26. maja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u mauzoleju kraljevske porodice.

Na sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.

Dvorska kapela u kraljevskom kompleksu na Dedinju biće otvorena za mimohod građana svakog vikenda, subotom i nedeljom, od 10 do 14 časova.

  • 09.05.2013 16:07
    nekrofilija
    Ako niko nije pitao ovu grkinju gde zeli da bude sahranjena (a nije), koji je razlog njene ekshumacije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.