Mali broj dece u Srbiji ide u vrtić

Srbija se nalazi na začelju evropskih zemalja prema broju dece uzrasta od tri godine do polaska u obavezan pripremni predškolski program, koja su upisana u vrtić.
Srbija se nalazi na začelju evropskih zemalja prema broju dece uzrasta od tri godine do polaska u obavezan pripremni predškolski program, koja su upisana u vrtić.

U našoj zemlji taj procenat se u 2012, prema različitim izvorima, kreće od 39 do 50 odsto dok je evropski prosek i preko 80 odsto, a u nekim zemljama sva deca od tri do pet i po godina idu u obdanište, navodi se u delu izveštaja Nacionalnog prosvetnog saveta o stanju u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, piše "Danas".

Tek svako deseto dete ovog uzrasta upisano je u vrtić u Tutinu, Preševu, Žitorađi, Bujanovcu, Sjenici i Vladičinom Hanu, ali zato u Novom Sadu i beogradskim opštinama Vračar, Savski venac i Novi Beograd više od 80 odsto dece od tri do pet i po godina boravi u predškolskim ustanovama.

Naša država je ispod evropskog proseka i prema broju dece mlađe od tri godine koja idu u obdanište. Kod nas je taj procenat oko 16 odsto, a u Evropi 35 procenata. I ovde postoje velike razlike među opštinama: na jednoj strani je 29 lokalnih samouprava, u kojima je obuhvat manji od pet odsto (Babušnica, Bosilegrad, Nova Crnja, Trgovište, Žitište, Bela Crkva, Lebane...), dok je s druge strane u 10 opština procenat značajno viši od republičkog proseka (Zvezdara, Stari grad, Vračar, Novi Beograd, Savski venac, Novi Sad, Čačak).

Statistika pokazuje da oko sedam odsto dece 2012. godine nije završilo program pripreme za polazak u osnovnu školu koji je obavezan. U čak 18 opština obuhvat pripremnim predškolskim programom je bio niži od 80 odsto, među kojima su Preševo, Negotin, Bujanovac, Golubac, Sokobanja, Knjaževac, Ljubovija, Novi Pazar, Despotovac...

Kada se analiziraju podaci na nivou okruga za sve tri uzrasne grupe u predškolskom uzrastu, zaključuje se da deca koja žive u Južnobačkom i Beogradskom okrugu imaju značajno veće šanse da pohađaju neki od predškolskih programa, od vršnjaka u Pčinjskom, Raškom, Borskom i Topličkom okrugu, navodi se u izveštaju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2012. godine, mrežu predškolskih ustanova je činilo 2.411 objekata sa 9.379 vaspitnih grupa. Za prethodnih sedam godina broj objekata je povećan za oko 28 odsto, a vaspitnih grupa za 25 odsto, ali to još uvek ne zadovoljava potrebe.

Pored toga što su nedovoljni, postojeći kapaciteti nisu ravnomerno geografski raspoređeni. Objekti u kojima se odvija predškolsko vaspitanje i obrazovanje dvostruko manje su dostupni deci i roditeljima u ruralnim sredinama. U urbanim sredina udaljenost tih objekata je u proseku 1,1 km, dok je u ruralnim sredinama prosečna udaljenost 2,2 km.

Obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem zavisi od stepena razvijenosti opštine u kojoj žive, ali i od socioekonomskog statusa njihovih porodica. Prema podacima Unicefa i studije MICS iz 2010. godine, oko 25 odsto dece iz najsiromašnijih porodica pohađa ove programe, a 75 odsto iz najbolje stojećih porodica. U najnepovoljnijem položaju su deca iz osetljivih grupa, pa tako u predškolske ustanove ide svega osam odsto Roma.

  • Maja

    28.03.2014 23:21
    Vrtić?!
    A kako neke majke da uopšte nađu posao ako nemaju gde da ostave dete? Da ne pričam o tome kako trudnice ostaju bez posla, a na majke sa malom decom na razgovorima za posao se gleda kao na leprozne! Deca u vrtić treba da idu zarad socijalizacije i učenja u grupi, a ne na puko čuvanje! Ali otkad se u ovoj državi gledalo kako unaprediti nešto?
  • SofiLu

    14.03.2014 11:42
    hahah
    Mali broj dece bude upisan? Hahaha, pa zasto su onda takve guzve po sobama, ima ih ko malih mrava u mravinjaku, sramota.-Saska- a ko vam je rekao da nemoze pre predskolskog? Mislim jeste uopste probali.Moje starije je 2008 god a mladje 2011 god i bez problema sam ih upisala.Imali smo sve papire koje su trazili, oboje smo zaposleni tako da je sve proslo ok.Sestra mi ima sina od dve godine prijavila ga je prosle godine, nije bilo odmah mesta, stavili su ga na listu i posle nepune dve nedelje zvali je na tel ta su mu nasli mesto.Tako da ni ja iskreno ne znam gde to ima problema sa upisom dece i ko ima problema?Ako su u pitanju nezaposleni ili oni koji neznaju na vreme da predaju dokumentaciju, ne vidim problem.
  • LOL

    14.03.2014 08:54
    iskreno
    Ja zaista medju svojim prijateljima ne znam nikog ko je morao da trazi veze ili sta god, da bi upisali dete u jaslice, vrtic.Svi su uredno podneli papirologiju(na vreme) i zaista nisu stavljani ni na kakve liste.Znam za jedan slucaj medju poznanicima da je dete odbijeno al zato sto nisu oba roditelja zaposlena, sto je razumljivo majka koja ne radi ima vremena da bude sa svojim detetom pa joj vrtic i nije potreban.Inace pricam o NS ne znam kako je u drugim gradovima. Kazu da je mali procenat upisanih, pa kako su onda vrtici prenatrpani i ima ih po sobi izmedju 30/40 dece od dozvoljenih 24 ?Pa na sta bi to licilo da se sva deca upisu drzali bi ih kao u gasnoj komori njih 100 u sobi od 20 m2?Uzas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.