Trećina arapskog kredita namenjena navodnjavanju

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da će trećina sredstava kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata od 100 miliona dolara biti iskorišćena ove godine i to za navodnjavanje 25.000 hektara, a da će ostatak sredstava biti povlačen sukcesivno, kako se projekti budu realizovali.
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da će trećina sredstava kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata od 100 miliona dolara biti iskorišćena ove godine i to za navodnjavanje 25.000 hektara, a da će ostatak sredstava biti povlačen sukcesivno, kako se projekti budu realizovali.

"Svake godine gledaćemo da utrošimo po trećinu namenjenih sredstava, ali ako budemo mogli da ih utrošimo ranije, ranije ćemo i povući tranšu kredita", rekao je Glamočić.

On je naveo da su projekti za navodnjavanje spremni, da 11 od ukupno 14 projekata može odmah da počne sa realizacijom i da imaju građevinsku dozvolu. Reč je mahom o projektima koji će biti realizovani u Vojvodini, njih 11, a tri projekta biće realizovana na teritoriji Centralne Srbije. "Planiramo da tokom ove godine pokrijemo navodnjavanjem 25.000 hektara površine zahvaljujući tim projektima, a proporcije su jednake kako za teritoriju centralne Srbije tako i Vojvodine", kazao je on.

"Kompletna sredstva trebalo bi da se utroše do 2017. godine", rekao je Glamočić dodajući da će ona biti upotrebljena za kopanje kanalske mreže, prenamenu sistema koji su služili samo za odvodnjavanje zemlje, a u budućnosti će služiti i za navodnjavanje u sušnim uslovima. Dalja realizacija zavisiće od javnih nabavki i zakonskih procedura jer, kako je rekao, kreditori traže poštovanje međunarodnih pravila. Na pitanje kada bi realizacija projekata mogla da počne, Glamočić je rekao da se čeka formiranje nove skupštine, a da će nakon šest nedelja uslediti formiranje tima za implementaciju, kao i sprovođenje javnih nabavki.

"Mi već pripremamo plan i bićemo spremni čim se formira skupština da uđemo u javne nabavke i procedure. Jednostavno radimo kao da su sredstva već spremna i to je pitanje vremena, neće biti nikakvih problema u realizaciji", tvrdi Glamočić. Kako je naveo, nastojaće se da se, koliko god bude to moglo, angažuju domaća javna preduzeća, a tamo gde oni ne budu imali kapaciteta i druge firme, kao i međunarodne koje se budu javile. Glamočić je rekao da će voda biti "dopremljena" do njiva, odnosno krajnjih potrošača, a dok ne stignu sredstva iz arapskog kredita, Ministarstvo će obezbediti povoljne dinarske kredite za navodnjavanje i druge poljoprivredne poslove sa povoljnom kamatnom stopom od šest odsto.

Glamočić je ukazao da se priprema još novih projekata koji će biti realizovani delom iz obezbeđenih, a delom od povlačenja novih kredita koji se ugovaraju za naredne godine.

  • JustinaNS

    14.03.2014 14:55
    Blago centralnoj Srbiji
    "Reč je mahom o projektima koji će biti realizovani u Vojvodini, njih 11, a tri projekta biće realizovana na teritoriji Centralne Srbije", kaže ministar. Ja to čitam ovako: Tuđim kreditima navodnjavaćemo našu, vojvođansku zemlju koju će Srbija prodati istim onima koji nam daju kredite. Savršeno! Centralna Srbija nema plodne zemlje, nema projekata, nema prodaje zemlje. Ma, bravissimo!
  • xxx

    14.03.2014 14:23
    Da li...
    ... to arapi daju kredit za navodnjavanje zemlje koju su oni kupili? Kojih/čijih 11 projekata je u pitanju?
  • Crnac u tunelu

    14.03.2014 12:12
    Vagon krompira = jedan televizor.
    A mi i dalje trujemo svoju zemlju pesticidima umesto da "navodnjavamo" elektronsku industriju koju smo nekada imali pa je rasturili. Siromašna zemlja ulaže u industiju dok se ne obogati, pa onda razvija ORGANSKU poljoprivredu. To su radile Holandija, Belgija, pa i Francuska... Luksemburg, na primer, uopšte nema poljoprivredu. Male porodične farme nemaju razmenu poljoprivrednih dobara, već su čisto turističke atrakcije i žive od "prodaje" ambijenta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.