Pooštrena kontrola znanja jezika za mađarsko državljanstvo

U konzularnim predstavništvima pooštrena je kontrola znanja mađarskog za podnosioce zahteva za dvojno državljanstvo.
U konzularnim predstavništvima Mađarske u Srbiji pooštrena je kontrola znanja mađarskog jezika za podnosioce zahteva za dvojno državljanstvo.

Saradnici Generalnog konzulata Mađarske u Subotici rade na predmetima dvojnog državljanstva istim intenzitetom kao pre godinu dana, uslovi za predaju zahteva po pojednostavljenom postupku ostali su isti, ali se znanje mađarskog kao jednog od dva preduslova za sticanje državljanstva strožije kontroliše.

Drugi uslov je da je neko od predaka rođen na teritoriji Mađarske. Državljanstvo se može steći i na osnovu braka sa državljaninom Mađarske, a u konzulatu ističu da je povećan broj podnosilaca zahteva po ovom osnovu.

U ovom slučaju, uslov je da je podnosilac zahteva u braku sa državljaninom Mađarske pet godina i da imaju zajedničko dete. U slučaju ako nemaju decu, granica je deset godina.

Zakon o sticanju mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku donet je 2010. godine, a procenjuje se da je do sada oko 40 odsto vojvođanskih Mađara zatražilo dvojno državljanstvo.

  • Bjanka

    08.06.2014 15:53
    neka
    Ma naicicu i madjarski, samo da idem odavde! Ako treba i jos neki jezik! Samo kazite! ;-)
  • Anonimus

    08.06.2014 12:01
    @Novosadjanin
    Boje bi bilo da se više brineš za Kosovo...
  • novosadjanin

    07.06.2014 22:34
    Separatisti 1918 ste izgubili skoro celu drzavu a u slucaju sledeceg rata izgubicete i ostatak zato bolje smanjite dozivljaj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija