Zadužujemo se 16 puta manje od Evropljana

Građanin Srbije u proseku duguje 750 evra, što je oko 16 puta manje od proseka dugovanja po stanovniku u Evropskoj uniji. 
Građanin Srbije u proseku duguje 750 evra, što je oko 16 puta manje od proseka dugovanja po stanovniku u Evropskoj uniji i pet puta manje nego u Hrvatskoj, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Prema podacima, prosek kreditnog zaduženja u EU iznosi 12.500 evra po osobi i oko 4.000 evra u Hrvatskoj. "Nisu nama skupi krediti, nego nam je standard nizak. Kod nas se prosečna plata kreće od 350 do 370 evra, a uz takve zarade ne postoji povoljan kredit", rekao je Dugalić.

On je rekao da ga često pitaju kada će kamate kod nas biti kao u Austriji, Nemačkoj ili Hrvatskoj, odnosno kada će biti jeftiniji, na šta je odgovorio da je to nemoguće, mahom zbog visoke referentne kamatne stope, visokog udela nenaplativih kredita i obaveznih rezervacija banaka.

Kako bi ilustrovao koliko je referentna kamata u Srbiji visoka, on je ukazao da je nakon spuštanja te kamate na 8,5 odsto ona i dalje daleko viša od referentne stope u Slovačkoj, koja iznosi 0,25 odsto ili u EU, gde iznosi 0,15 odsto. Govoreći o nenaplativim kreditima, Dugalić je rekao da je njihov udeo u ukupnim zajmovima privrede 28,2 odsto, a građana 9,1 odsto. "To je jedan od najlošijih pokazatelja u Evropi, jer se svaki treći kredit ne vraća, a banke za njih izdvajaju rezervacije 100 odsto, što je ogroman trošak", rekao je Dugalić.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Pitić ukazao je da je najveći udar loših kredita bankarski sektor u Srbiji osetio prošle godine "zaslugom nekoliko većih kompanija". Veliki deo problema sa lošim kreditima, kako je rekao Pitić, nastaje pre stečaja, dodavši da nije mnogo bolje ni kada se otvori stečaj. U tom smislu, on je naglasio, da je Srbiji potrebna bolja zaštita poverilaca.

  • 24.06.2014 08:07
    Zdužujemo se 16 puta manje od Evropljana, a imamo 36 puta manje plate i 50 puta veće cene--- poređena su primerena idiotiznu samog naslova ove vesti---- pa nema nas baš toliko retardiranih
  • p. s.

    24.06.2014 06:46
    ozbiljan stručnjak
    nisam uspeo da shvatim ko je gospodin Dugalić?
  • 24.06.2014 06:23
    @P.S.
    Dugalić je sekretar "udruženja"(čitaj:monopola) banaka. Verovatno im je mali profit, pa lupeta! Zahvaljujući onom prokletom Dink***, koji je ukinuo SDK i sav novac privrede prepustio bankama, naravno bez kamate, sad nas ovi deru najvećim kamatama u evropi. I još im malo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.