Vujović: Visoka kamatna stopa najveći problem

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je da je jedan od najvećih problema na tržištu previsoka kamatna stopa i da bi subvencionisani krediti Vlade trebalo da ispravljaju tu grešku.
Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je da je jedan od najvećih problema na tržištu previsoka kamatna stopa i da bi subvencionisani krediti Vlade trebalo da ispravljaju tu grešku.

"Kada bi kamatna stopa na kredite u Americi iznosila 15 odsto, samo bi se dileri droge i uvoznici automobila zaduživali", izjavio je Vujović.

On je rekao da je cilj Vlade da se kamatna stopa za kredite namenjene privredi snizi na pet do šest odsto, a da subvencionisane kredite najviše koriste mala i srednja preduzeća. "Ne želimo da veliki klijenti iskoriste najveći deo subvencionisanih kredita", rekao je Vujović.

On je ocenio da Vlada Srbije, uprkos poplavama koje su nedavno pogodile Srbiju, nastoji da ostvari najavljeni zamah i konstatovao da smo i dalje na ispravnom putu. Vujović je to obrazložio činjenicom da su usvojeni svi zakoni koji su planirani do jula.

Ministar privrede rekao je da Vlada Srbije više nema izgovore, jer su prethodne vlade imale problem da se usvoje zakoni u Skupštini Srbije u kojoj nisu imale tako ubedljivu većinu kao aktuelna vlada. "Danas imamo ogromnu većinu, pa možemo da usvojimo bilo šta i da to odmah sprovedemo u delo", rekao je Vujović. On je ponovio da je makroekonomska stabilnost uslov nad svim uslovima, a da je fokus na fiskalnoj konsolidaciji.

Deficit će, prema njegovim rečima, u ovoj godini premašiti 7,8 odsto BDP-a. "Ovaj deficit je toliko veliki zbog čega taj problem ne može da se reši za godinu dana, već za tri godine", objasnio je Vujović.

  • dipl.oec

    24.06.2014 10:52
    Ajdeee.....
    "Kada bi kamatna stopa na kredite u Americi iznosila 15 odsto, samo bi se dileri droge i uvoznici automobila zaduživali"

    Eh kada bi Srbija bila pravna drzava kao Amerika, kada bi Srbija imala privredu kao Amerika, kada bi Srbija imala ugled kao Amerika, kada bi Srbija imala valutu kao Amerika - tada bi Srbija imala i kamate kao Amerika!
    Ovo je cista demagogija jednog tzv. ministra privede. Ministre prvo ojacajte privredu i ekonomiju Srbije, pojacajte izvoz, generisite veci GDP, povecajte zivotni standard i primanja gradjana, smanjite javni dug i troskove, pa ce banke dati i nize kamatne stope za kredite.
  • speedy

    24.06.2014 09:54
    Bitno je da sadasnja vlada razume nas problem i da pokusa da ga resi. Doneti zakon sto pre.
  • 24.06.2014 07:39
    "previsoka kamatna stopa" pa to i vrapci na grani znaju.Pa sta radi Narodna banka na celu sa DR Jorgovankom u tom oblasti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.