Pokrajinski sekretarijat nezakonito izdao dozvolu za gradnju vetroparka

Kompanija "Kontinental vind" saopštila da im je Ministarstvo građevine ukinulo građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka kod Kovina.
Kompanija "Kontinental vind" saopštila da im je Ministarstvo građevine ukinulo građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka kod Kovina.

Američka kompanija najavljivala je da će gradnju vetroparka kod Kovina početi do kraja godine.

Sada ih je iznenadilo povlačenje građevinske dozvole koju su, kažu, dobili pre godinu dana, a koja važi pet godina. "Kontinental vind je 19. juna dobio rešenje Ministarstva građevine da je poništena naša građevinska dozvola koju smo dobili pre više od godinu dana. To dovodi do dodatne neizvesnosti ne samo u gradnji vetroparkova već generalno - u investiranje u Srbiju zato što se povlače pravosnažne dozvole", rekla je direktorka "Kontinental vinda" Ana Brnabić.

U Ministarstvu građevine tvrde da su postupili po zakonu. Podsećaju da novi zakoni o planiranju i izgradnji i energetici predviđaju da se energetska dozvola izdaje posebno za objekat i posebno za priključak za trafostanicu, za šta je nadležna "Elektromreža Srbije".

"Ministarstvo je bilo prinuđeno da, na osnovu žalbe Elektromreže Srbije, poništi građevinsku dozvolu koju je nezakonito izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine za izgradnju Vetroparka 'Čibuk'. Pokrajinski sekretarijat je, suprotno propisima, izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak", saopštilo je Ministarstvo građevine.

Srbija još nema nijedan vetropark. U naredne dve-tri godine planirana je gradnja najmanje pet vetroparkova, ukupne vrednosti oko 700 miliona evra.

  • jo

    24.06.2014 10:54
    Ko će normalan
    Ko će normalan ovde da uloži žutu banku kad ne zna kojoj će polipismenoj šuši sutra da padne na pamet da menja zakone ko čarape.Na sav glas se trubi o investitorima koji se gomilaju na Horgošu a onda kad ga dovedeš svakih 10 dana mu nešto menjaš.Pola evrope ima vetroparkove(čak i Makedinija) jedino mi ne možemo jer treba da nameštamo poslove državnim firmama.I posle na sav glas propagiramo kako smo otvoreni ua ulaganja.Jesmo ali samo od danas do sutra za prekosutra već ne garantujemo
  • Animator

    24.06.2014 09:55
    Sramota je što...
    ...Srbija nema nijedan vetropark! Valjda je to važnije od nekakve birokratije i dnevno-političkih prepucavanja. Ili u Srbiji nije?
  • Joca

    24.06.2014 09:52
    reciprocitet
    Sta se sada ceka? Reakcija Amerike,packe i ostalo pa ce na kraju sve moci za 24h.Kakva je ovo krupcija da je nema nigde u svetu,svako u lancu ocekuje kintu.Ako je ne dobije, odmah se vraca predmet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.