Otpuštanja u javnom sektoru od 2015. godine

Kori Udovički kaže da racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mora da počne naredne godine.
Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je danas da racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mora da počne 2015.

"Budžet za 2015. godinu mora da održava isplaniranu racionalizaciju u javnoj upravi", istakla je Udovički.

Ona nije želela da kaže koliki je višak zaposlenih u javnom sektoru, ali je navela da je sigurno da u državnoj upravi radi oko 28.000 ljudi, dok je u javnom sektoru zaposleno oko 760.000. "To je previše i broj zaposlenih se mora smanjiti", rekla je Udovički.

Ona je navela da se priprema i manji paket zakona koji će pratiti Zakon o radu, a da će na jesen biti napravljen veći paket u kojem će biti i sistem zapošljavnja i nagrađivanja javnih službenika. "To nije uravnilovka, već će za iste poslove biti iste plate, a za visoko stručne poslove, sistem nagrađivanja će određivati resori", rekla je ministarka.

Ona je istakla da je srpska privreda sada na "istinskoj prekretnici" i naglasila da je "sama svoj neprijatelj". Udovički je navela da osim nedostatka investicija, postoje i problemi sa politikom planiranja, regulativom i administracijom. Ocenila je da ti problemi moraju da se reše i da je možda najveći problem to što ne postoji dovoljna koordinacija između državnih organa, "ne zbog političke volje, već zbog nepostojanja mehanizma". Udovički je podsetila da je zadatak njenog Ministarstva, ali i Sekretarijata za javne politike koji je u njegovoj nadležnosti, da se obezbedi ta koordinacija.

  • sven

    25.06.2014 01:10
    Javni sektor je pterecen prevelikim brojem zaposlenih, tako da ce morati da dodje do otpustanja.Drugo resenje ne postoji.
  • 24.06.2014 18:28
    Niki
    Mislim da oni koji stručno i savesno rade svoj posao nemaju čega da se plaše. Problem je što javni sektor neguje gomile parazita koje plaća narod.
  • rada

    24.06.2014 16:22
    ova zena je odvratna
    kasni na posao,koristi sluzbene automobile za porodicne stvari vozika decu gde oce sa nasim parama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.