Ugovor sa "Etihadom" na sajtu Vlade Srbije

Na sajtu Vlade Srbije objavljeni su ugovor sa Etihadom i Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Na sajtu Vlade Srbije objavljeni su ugovor sa Etihadom i Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ugovori se mogu preuzeti na adresi srbija.gov.rs

Ugovori su objavljeni nakon konferencije za novinare premijera Aleksandra Vučića na kojoj ih je on predstavio.

Vučić je na početku konferencije rekao da je danas Srbiji uplaćeno dogovorenih milijardu dolara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Objasnio je da, zahvaljujući milijardi dolara iz UAE, Srbija do marta neće imati problema sa likvidnošću.

On je rekao i da obaveza da predstavi ugovore ne proizilazi iz zahteva različitih interesnih grupa, već iz obaveze prema građanima Srbije koji su zbog "medijske gungule" počeli da sumnjaju da se iza ugovora nešto krije.

Predstavljajući ugovor sa "Etihadom" o preuzimanju srpske nacionalne aviokompanije JAT, premijer je napomenuo da je ugovor potpisan jer je Vlada Srbije znala sa koliko rizika se prevoze putnici. To je ilustrovao podatkom da od sedam JAT-ovih "boinga 737-300" danas lete još samo četiri.

Premijer je podsetio da su se sve vlade još od 2003. godine suočavale s gubicima JAT-a koji su prosečno godišnje bili 35 miliona evra, a da su faktički ti gubici bili mnogo veći. On je rekao i da je JAT godinama bio poligon za postavljanje stranačkih kadrova.

"Da nismo preduzeli mere moralo bi da dođe do gašenja JAT-a, što bi izazvalo ekonomske i društvene gubitke, pad ugleda Srbije, jer je nacionalna aviokompanija ogledalo jedne zemlje", rekao je premijer.

Objašnjavajući zbog čega se Vlada Srbije odlučila za "Etihad", kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić je rekao da je reč o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svetu, te da je godinama među tri najbolje uz "Turkš erlajnz" i "Lufthanzu".

Zahvaljujući ugovoru sa "Etihadom", kako je naveo, 10 aviona biće nabavljeno po nižoj ceni od čak 14 miliona evra, što je ukupna ušteda od 140 miliona evra.

Obelodanio je i Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i najavio da će taj ugovor i drugi ugovori biti dostupni na sajtu Vlade Srbije, pet minuta posle konferencije za novinare.

  • Goran

    15.08.2014 12:29
    Vučicu, nije bas sve tako
    Leteo sam te JAT ove avione, koji su se kvarili ali ne toliko kao što to Vučić kaze. Ko je opljačkao JAT, čistačice , ili vozači ili kuvarice. Pa vi gospodo političari. Vi ste političari imenovali upravno odbore i dovodili direktore. Vi Vučicu i dalje imenujete Vlaisavljevica za direktora aerodroma, a rekli ste da neće biti stranička ličnost ida će konkursi biti javni konkurs.Znamo ga iz JATa dobro. Vi ste Vučiću rekli i izlepili Sbiju bilbordima sa porukama "svom snagom protiv korupcije, svom nagom porotiv kriminala"ali jedno zborite a drugo radite. Iskasapili ste urbanistički Zemun kada ste tamo došli na vlast a sada cete ekonomski da sahranite Srbiju.
  • Magda

    15.08.2014 07:17
    @kena - Pitam se , pitam....
    O b0že koliko ogorčenosti. Ispoljite svoje nezadovoljstvo na izborima, a ne ovako kada već prelazi u patologiju. .(
  • Robi

    15.08.2014 07:12
    @Svaka čast Vučiću i sl.
    Ovim potezom Vučić nam svima poručuje sledeće: evo vam ga na, čitajte, svejedno mi ne možete ništa. A sad pitanje za sve (pa i za ove botove): jel iko od vas uzeo da pročita taj ugovor? Ja sam ga otvorio, nisam imao previše vremena da ga izučavam, ali su me zanimale sledeće stavke:
    - definisano je da za Arape nikakvi zakoni u ovoj zemlji ne važe
    - definisano je da je zakup zemljišta 250€/ha (a za naše poljoprivrednike je do sada bilo između 300 i 400€/ha). Takođe, zemljište koje su naši poljoprivrednici do sada redovno isplaćivali, oni više neće smeti da zakupljuju
    - u slučaju da Arapima fali nešto zemlje, država Srbija je dužna da im obezbedi zemljište istog kvaliteta putem eksproprijacije!
    - definisano je da Arapi na toj zemlji mogu da gaje apsolutno šta im se prohte. Ne vidim apsolutno ni jednu prepreku da oni krenu tu da uzgajaju GMO... Pitanje: šta mislite, šta će sa tom zemljom uopšte moći da se radi kada oni završe sa njom?
    - imaju neke zanimljive klauzule oko naknade štete
    - definisano je da se svi sporovi rešavaju u Londonu u nekakvom tročlanom sudskom veću, u kome svaka strana bira jednog člana, a trećeg člana biraju ova dva člana. Obzirom na količinu novca koja je iz arapskog sveta ušla u UK, jedva čekam da vidim za koga će da presude...

    Ta pravna terminologija me užasno smara, tako da bi zamolio nekoga da ovo stvarno pročita...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.