Nema dostojanstvenog rada u Srbiji

Sa uslovima rada i platama koje su jedne od najnižih u Evropi i regionu nema ni govora o bilo kakvoj vrsti dostojanstvenog rada u Srbiji, ocena je srpskih sindikata radnika, povodom 7. oktobra, Svetskog dana dostojanstvenog rada.
Sa uslovima rada i platama koje su jedne od najnižih u Evropi i regionu nema ni govora o bilo kakvoj vrsti dostojanstvenog rada u Srbiji, ocena je srpskih sindikata radnika, povodom 7. oktobra, Svetskog dana dostojanstvenog rada.

 

Dostojanstven rad znači imati pristojan posao i adekvatnu novčanu naknadu koja će pokriti osnovnu potrošačku korpu, režije i ostaviti nešto za život dostojan čoveka kao ljudskog bića.

Umesto toga, situacija u praksi je sasvim drugačija, jer se život radnika u Srbiji sveo na puko preživljavanje, smatraju u Sindikatu "Sloga".

"Svakodnevno smo svedoci da se prava radnika krše na svakom koraku i da sve više njih usled hroničnog nedostatka posla dobrovoljno pristaje da radi za minimalac, čak i ispod njega, često pod sumnjivim ugovorima, neprijavljeno i sa kašnjenjem plata od nekoliko meseci pa čak i godina", stoji u saopštenju ovog sindikata.

Sve ovo daje objektivnu sliku o trenutnom stanju dostojanstvenog rada, u kojoj poslodavci nastoje da od radnika stvore fleksibilnu radnu snagu koju mogu angažovati po svojoj volji i uslovima zarad stvaranja profita.

"Naši radnici imaju najmanju platu u okruženju, najnižu minimalnu cenu rada u Evropi, veliki broj ne prima zaradu i nema povezani radni staž. O zdravtvenom osiguranju i lečenju da i ne pričamo, jer većini radnika nisu overene zdravtvene knjižice", kažu u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata.

Sindikati su udruženi u nameri da apeluju na Vladu Srbije da odustane od najavljenog smanjenja plata i penzija, jer dostojanstven rad mora biti u centru svih društvenih i političkih zbivanja kako bi se izgradile vrednosti koje će garantovati zarade od kojih će moći da se pristojno živi i gde je fokus čovek kao ljudsko biće.

  • "Srdjan Aleksic"

    07.10.2014 13:16
    Bolje niste zasluzili.
  • Anonimus

    07.10.2014 12:25
    @ deki
    Upravo zbog takvih smo i dospeli na dno septicke jame... Upravo zbog toga odlazi u inostranstvo skoro sve što vredi od omladine. Samo vi nastavite da se folirate ja polako vec pakujem kofere za odlazak...
  • skull

    07.10.2014 11:55
    i onda meni neko kaze "budi srecna sto si prijavljena i cuti". maltene ispada da mogu raditi i besplatno samo zato sto imam zdravstveno i socijalno osiguranje i putne troskove. a kad (ako) dodjem do penzije koja ce biti minimalna jer sam prijavljena na minimalac, onda ce mi isto tako govoriti "nisi trebala da radis za minimalac, trebala si da radis nesto bolje". a prijavljena sam na 6 sati a od toga radim 8 i po. dostojanstvo na poslu,ne znam ni sta znaci to

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.