Advokati demantuju da je dogovoren prekid štrajka

Advokatske komore Srbije i Beograda saopštile su da nisu tačni navodi o postignutom dogovoru o prekidu štrajka advokata koje je Ministarstvo pravde objavilo danas.
Advokatske komore Srbije i Beograda saopštile su da nisu tačni navodi o postignutom dogovoru o prekidu štrajka advokata koje je Ministarstvo pravde objavilo danas.

"Navodi koji su u saopštenju Ministarstvu pravde objavljeni na internet stranici tog ministarstva o nekakavom postignutom dogovoru nisu tačni", navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Srbije, u pismu ministru pravde Nikoli Selakoviću navodi i da "ono što se nalazi na veb staranici ministarstva pravde , najprostoje rečno predstavlja dezinformaciju ". U pismu koje je potpisao predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević se navodi šta se dešavalo u vezi predloga o prekidu štrajka Ministarstva pravde kao i ko je sve bio prisutan. "Gospodine ministre veoma dobro znate da smo Vam istog popodneva saopštili da je predlog Ministarstva pravde u pogledu poreza prihvatljiv ali da i dalje ostaje naš zahtev, kao primarni za ukidanje ekskluzivnosti javnim beležnicima, te da se taj problem mora rešiti u hitnoj zakonskoj proceduri", naveo je Đorđević.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić naveo je u odvojem saopštenju da štrajk advokata i dalje traje "jer nikakav dogovor, bilo usmeni ili pismeni nije postignut u smislu teksta koji je obajavljen na sajtu Ministarstavo pravde". Šoškić je naveo i da je tekstu koji je objavljen "aspsolutno neistinito prikazan ishod razgovora" koji je je vođen sa ministrom u vezi prekida štrajka.

Ministartsvo: Prekida se štrajk

Ministarstvo pravde objavilo je tekst dogovora koji su u petak postigli predstavnici advokature i ministarstva, a kojim je, pored ostalog, dogovoreno da se prekine štrajk advokata koji traje već mesec dana.

U informaciji ministarstva se precizira da su dogovor postigli ministar pravde Nikola Selaković, predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević i predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić, a u prisustvu advokata Borivoja Borovića, Dragana Palibrka i Nemanje Berića.

"Polazeći od dogovora postignutog 2. jula 2014. godine po pitanju poreskih obaveza advokata, koji su paušalni obveznici poreza i doprinosa, Ministarstvo pravde i predstavnici advokature Srbije postigli su saglasnost da povećanje poreskih obaveza u 2014. godini ne može biti veće od 41,17 odsto" navodi se u prvoj tački dogovora. Takođe je postignuta saglasnost o jedinstvenim korektivnim faktorima, čijom primenom povećanje poreza u odnosu na 2013. godinu ne može biti veće od 10 odsto.

Dalje se navodi da su Ministarstvo pravde i predstavnici advokature u dogovoru sa Ministarstvom finansija saglasni da dogovore definisanje objektivnih pokazatelja na osnovu kojih će biti vršeno paušalno oporezivanje advokata počev od 1. januara 2015. godine. Dogovoreno je i da zbog opšteg interesa, Ministarstvo pravde i predstavnici advokature upute zajedničku molbu Ustavnom sudu da hitno uzme u razmatranje već podnete inicijative za ocenu ustavnosti zakona u vezi sa javnim beležništvom.

Takođe će, kako se navodi, biti obrazovana šestočlana radna grupa u koju čine tri predstavnika advokature i tri predstavnika Ministarstva pravde koja će, uzimajući u obzir i odluke Ustavnog suda, raditi na usaglašavanju zakonskih propisa, imajući u vidu, kako interes advokata, tako i interes građana. Na kraju teksta se napominje da se tim dogovorom prekida obustava rada advokata u Srbiji. Međutim, nakon sastanka Protestni odbor AKS je saopštio da će tokom vikenda obavestiti sve upravne odbore komora u njenom sastavu radi jedinstvenog stava i odgovora koji će Ministarstvu dati o ovim predlozima u ponedeljak.

  • 13.10.2014 22:20
    treba ljudi da nauce da se brane
    Kao ovi advokati kad bi se branili oni koji stvarno znaju bitne struke i zanate...ali opet ko se brani najvise pa oni koji najvise mute i najmanje doprinose boljoj drzavi ili cak koce...
  • janko

    13.10.2014 16:07
    @crno-crno-crni
    kao i uvek laze udruzenje plagijatora i doktoranata
  • 13.10.2014 15:55
    "Istina je da dogovor nije postignut i "

    ..i da ste vi svi, sa sve i ministrom svojim i njegovim liderom obične lopuže i barabe, da ste svi do jednog korumpirani i najveći krivci za stanje u državi. Eto, to je istina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.