Tabaković: Dinar je relativno stabilan

Kurs dinara je relativno stabilan i u skladu sa ciljevima monetarne politike, iako trpimo pritiske, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Kurs dinara je relativno stabilan i u skladu sa ciljevima monetarne politike, iako trpimo pritiske, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Kad kažem pritisci oni ne moraju da budu samo negativni. Volela bih da Srbija bude zemlja u kojoj ćemo trpeti pritiske, poput onih kakve trpimo poslednjih meseci", rekla je Tabaković navodeći da su ti pritisci vezani za isplatu profita koje su preduzeća i banke imali prema maticama van zemlje. "Preduzeća i banke su 85 miliona evra dobiti već prenele, a očekujemo da do kraja godine to bude i dvostruko više", rekla je guvernerka.

Tabaković je podvukla da ima i onih banaka koje su potpunu dobit reinvestirale u Srbiji, a jedna među prve tri takve banke je banka čija je matica van Srbije.

Dinar, dodala je, pritiskaju i dešavanja sa uvozom energenata, posledica poplava gde naša postrojenja nisu osposobljena da proizvode energente u dovoljnoj meri, te sezonska tražnja.

Tabaković je navela i da su doznake ove godine 10 odsto niže, što govori "da ni u Evropi ne cvetaju ruže".

  • 21.11.2014 06:45

    Jorgovanka je odlican poznavalac finansija i svako ko je bolje poznaje dobro zna o kakvom ekspertu je rec!
  • devet krugova pakla

    20.11.2014 20:30
    Prema nekim vestima ova nasa svetski cenjena guvernerka dobila je poziv da na Tokijskoj berzi odrzi predavanje o tome kako je Srbija postala svetski poznata i mocna finansijska sila .
  • pobeci odavde

    20.11.2014 20:26
    Da nije Jorgobanke Srbija ne bi bila lider regiona .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.