Tabaković: Slabljenje dinara najmanje u Evropi

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da Narodna banka koristi set mera da bi slabljenje dinara bilo najmanje moguće, a radeći na stabilnosti kursa.
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da Narodna banka koristi set mera da bi slabljenje dinara bilo najmanje moguće, a radeći na stabilnosti kursa.

Doprinosi se da se u Srbiji preokrenu trendovi straha i sumnje u stabilnost srpske ekonomije, navela je ona.

"Kada gledamo neke druge, jake zemlje, kao što su Turska i Rusija u kojima nacionalne valute slabe, vidimo da je dinar najmanje slabio u odnosu na evro", rekla je Tabaković za TV Pink.

Ona je napomenula da odnos kursa dinara i evra zavisi od zdravlja ekonomije i da na to NBS ne može da utiče direktno, kao ni na to što iz Srbije nama puno izvoza, osim Fijata i prerađivačke industrije.

"NBS koristi set mera da slabljenje dinara bude najniže moguće, i to radi referentnom kamatnom stopom i učešću na međubankankarskom deviznom tržištu, da ne bi bilo prevelikih oscilacija kursa dinara", kazala je Tabaković.

Ona je ocenila da je dogovor Srbije sa MMF-om od izuzetnog značaja za Srbiju, istakavši da postizanje dogovora očekuje odmah posle Nove godine, a usvajanje budžeta za 2015. godinu je prvi deo tog posla.

Odnos Vlade Srbije i MMF-a je partnerski, a ne radi se o davanju bilo kakvih naloga te međunarodne finansijske institucije Srbiji, kazala je Tabaković.

  • Sejl

    30.11.2014 15:22
    Pa da
    Jasno Guvernerka, dinar je najmanje oslabio u Srbiji, ali je ostao snažan i stabilan u drugim zemljama! Tamo nije oslabio, i obožavaju ga kao valutu. Ma, štede u toj neoslabljenoj valuti! Dinar deviza!
  • Menjačnica

    30.11.2014 12:57
    ...
    Jorgovanka Tabaković nebi mogla da upravlja ni menjačnicom veličine dva puta dva.
  • Anonimus

    30.11.2014 11:24
    - Dejan
    Dejane, ćerka je odavno postala rukovodeći kadar, uz prethodna otpuštanja tmo nekih... Nisi nformisan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija