Čanak: Srbiji preti vojna hunta

Predsednik Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da Srbiji "ozbiljno preti jedan tip klerofašizacije društva uz prateću vojnu huntu" i dodao da je zbog toga ozbiljno zabrinut.
Predsednik Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da Srbiji "ozbiljno preti jedan tip klerofašizacije društva uz prateću vojnu huntu" i dodao da je zbog toga ozbiljno zabrinut.

Na pitanje da prokomentariše naslov "Zaštitnik protiv zaštitnika" u časopisu "Odbrana" Ministarstva odbrane, Čanak je rekao da "nije prvi put u proteklih par decenija" da se vojska koristi u političke svrhe.

"Moram da podvučem, da ne samo da vojska kroz ovakve stvari pokazuje da nije ono što bi morala biti, a to je politički potpuno neutralna institucija i isključivo izvršni organ civilnih vlasti, a tu pre svega mislim na parlament i vladu, nego imamo i situaciju da tu sarađuju i najviši funkcioneri države, tu mislim na Nikolić master Tomislava", rekao je Čanak novinarima u parlamentu.

Povodom izjave predsednika Nikolića o odgovornosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, Čanak je rekao da "biti ili ne biti kriv, nije pitanje da li neko ima osećaj za to, već da li je nekom dokazano da je kriv ili nije, kao i da li se vodi istraga ili ne".

"Ako će predsednik države određivati pre pravosuđa da li je neko kriv ili nije, ako će se vojska odnositi prema civilima tako kao da nad njima ima vlast umesto da je njihov sluga, ja lično mislim da to ne vodi ničemu dobrom", rekao je Čanak. Kako je rekao, kroz izjave predsednika da on zna da je general Diković vaspitan u starom srpskom duhu i da je siguran da on nije nikakav zločinac, dobija se jedan voluntarizam u ocenama i politički pritisak na pravosuđe kakav je "zaista u skorije vreme nezapamćen."

SDS predao zahtev za razrešenje Nikolića

Poslanička grupa SDS, Zajedno za Srbiju i Zeleni Srbije predala je zahtev za pokretanje postupka za razrešenje predsednika Tomislava Nikolića jer je, kako tvrde, povredio Ustav. Zamenik šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović objasnio je novinarima u parlamentu da je zahtev predat zbog Nikolićeve izjave dnevnom lilstu Politika u kojoj je komentarisao najavu Vladimira Vukčevića, tužioca za rate zločine o pokretanju postupka istrage protiv Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

"Na taj način on je povredio više članova Ustava, član 4 u kome se govori da je vlast podeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, član 149 u kome se govori o nezavisnosti sudske vlasti i član 156 koji garantuje nezavisnost javnog tužioca i tužilaštva uopšte", precizirao je Veselinović.

On je dodao da je predlog predat i ostalim poslaničkim grupama koje je pozvao da se pridruže tom zahtevu. "Mi narodni poslanici vraćamo se u srednji vek kada nije bilo važno postojanje Ustava već je postojala jedna ličnost koja je bila iznad Ustava i iznad pravnih dokumenata", rekao je on.

Veselinović je rekao da od poslanika očekuje da će stati u zaštitu Ustava. Poslanička grupa SDS dostavila je novinarima deo izjave predsednika Srbije u kojoj je Nikolić, između ostalog rekao, da je odnos prema optužbama na račun generala Ljubiše Dikovića pokazao tako što je već sutradan razgovarao sa njim pred kamerama.
  • Lala

    26.02.2015 10:05
    Suvise dugo igrate igru sa narodom, odn. glasackim telom gospodine Canak, ne samo Vi nego i svi ostali. I do sada ste bili veoma glasni, ali nikakve vajde od toga, ne samo da smo ostali bez para, ostali smo i bez fabrika, bez zemlje... jednog jutra osvanucemo u tudjoj zemlji, i nas ce prodati! Sada pricate ono sto vecina zna ili barem naslucuje, glasni ste ali ne zbog naroda, nego zbog sebe, skupljate poene.Cela prica je zbog pozicija u javnim preduzecima, koga, gde, koliko, kome...igrate se Monopola, pravite trule koalicije mimo volje onih koji su dali svoj glas. Bicete kaznjeni na izborima i Vi i ostali, posto VI gospodo zivite veoma lagodan zivot, sa nasih ledja, ali ste izgubili sve dodirne tacke sa narodom i sa stvarnim zivotom.
  • Lala

    20.02.2015 19:37
    NI BRIGE NI PAMETI
    Ništa pametnije od tebe nisam ni očekivao da ćeš reći! Pa zar nisi ti taj koji si čoveka premlatio sa štapom, koji si u čoveka upirao pištolj, koji si bio frajer nad pijanim čovekom tako što su pored tebe stajale gorile. Sram te bilo!
  • 19.02.2015 09:54
    Njega i nekoliko ljudi oko njega finansira vlast, a obaveza mu je da zbog članstva povremeno daje zapaljive izjave tipa "Gde su naši novci", "Vojvodina republika" itd. U principu, njega najmanje zanima Vojvodina, već isključivo lični interesi. Kao što postoje Srbi po zanimanju (Šešelj,do nedavno Vučić i Toma), tako je i on po zanimanju Vojvođanin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina