Sečanj: Škole ostaju bez đaka

Osnovna škola u Jankovom Mostu naredne školske godine neće imati nijednog đaka prvaka, a tako je i u ostalim mestima Opštine Sečanj.
U školi se, inače, uči na rumunskom jeziku do četvrtog razreda, a nakon toga đaci nastavljaju školovanje u zrenjaninskoj školi "Đura Jakšić".
 
- U školi imamo ukupno petoro đaka. Trenutno u prvom razredu imamo jednog učenika, u drugom nijednog, a u trećem i četvrtom po dvoje - kažu u ovoj školi.
 
Sve manje dece problem je gotovo svih sela u srednjem Banatu. U školi u Konaku presrećni su što će na jesen u klupe sesti šestoro prvaka.
 
- Za nas je to odlična vest, s obzirom na to da smo prošle godine imali četvoro prvaka. U školi ima ukupno 50 đaka, u nižim odeljenjima imamo kombinovanu nastavu, ali to je sudbina malih seoskih škola, a takvih je sve više - ističe direktorka Julkica Kozina.
 
Slična situacija je i u ostalim selima sečanjske opštine. "Dnevnik" je pokušao da sazna kakva je situacija u školi u Boki i njenom isturenom odeljenju u Šurjanu, ali direktorica Jadranka Doder nije bila raspoložena za priču.
 
- Biće više prvaka, to je sve što mogu da vam kažem - kratko je rekla pre nego što je spustila slušalicu. Koliko će ih biti i koliko ih ima sada, "Dnevnik" nije uspeo da sazna.
 
U Banatskom Višnjićevu škole nema odavno, ali ove godine biće prvaka koji će učiti u školi u Krajišniku.
 
- Imaćemo dva prvaka. I dogodine će biti dvoje, a onda sedam godina ništa. Mi u selu to već znamo - navodi sekretar Mesne zajednice Banatsko Višnjićevo Slavko Vuković.
 
Trenutno u školu u susednom Krajišniku ide četvoro osnovaca iz Banatskog Višnjićeva, a dvoje ih završava srednju školu. I to je sve od od mladosti u ovom selu u opštini Žitište.
 
Da se raduju, mogu u školi u Jarkovcu. Po rečima direktora Ljubomira Krišana, u ovu obrazovnu ustanovu, na jesen će biti upisano 18 prvaka, što je broj koji se godinama upisuje. Krišan dodaje da škola ima 220 učenika i da nema razloga za brigu.
 
Sve manje prvaka ima i u gradskim školama. Škole se na različite načine trude ne bi li roditelji izabrali baš tu ustanovu za svoje mališane. Jer, odeljenja prvaka garantuju odeljenja petaka, a samim tim i opstanak škole i posao za nastavnike i ostale.
  • @seč

    09.06.2016 21:25
    nauci geografiju
    jankov most pripada opstini secanj
  • seč

    09.06.2016 12:49
    5 cents
    Jankov Most se nalazi na području grada Zrenjanina, ne u opštini Sečanj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina